00%

Kontakt :

  • Adres: Siekierczyna 34-600 Limanowa
  • Godziny pracy 15:00 - 21:00
  • Infolinia: +48 884081780
  • E-mail: biuro@dailybox.pl

Instagram


Ostatnie publikacje

Smażony łosoś z kremową sałatką z ogórków oraz ziemniakami

Smażony łosoś z kremową sałatką z ogórków oraz z ziemniakami.. Czytaj więcej

Dostawa Żywności – Na czym polega Meal Kit Delivery od DailyBox

Dostawa Żywności: Nowoczesne Rozwiązania i Przyszłość Rynku Dostawa żywności stała.. Czytaj więcej

Co to jest meal kit delivery?

Co to jest Meal Kit Delivery? W dzisiejszym szybkim tempie.. Czytaj więcej

Brak produktów w koszyku.

Eryk - 07/31/2024

Smażony łosoś z kremową sałatką z ogórków oraz ziemniakami

Przepis na łososia - DailyBox

Czas przygotowania: 30 minut

Czas pracy: 15 minut

Poziom trudności: Łatwy

Liczba porcji: 2, 3, 4

Składniki:

Porcja 2:

  • Filet z łososia: 300 g
  • Ziemniaki (średnio twarde): 400 g
  • Ogórek: 1 sztuka
  • Koperek/Pietruszka: 10 g
  • Cebula: 1 sztuka
  • Cytryna, woskowana: 1 sztuka
  • Kwaśna śmietana: 100 g
  • Pestki słonecznika: 20 g

Porcja 3:

  • Filet z łososia: 450 g
  • Ziemniaki (średnio twarde): 600 g
  • Ogórek: 1,5 sztuki
  • Koperek/Pietruszka: 15 g
  • Cebula: 1,5 sztuki
  • Cytryna, woskowana: 1,5 sztuki
  • Kwaśna śmietana: 150 g
  • Pestki słonecznika: 30 g

Porcja 4:

  • Filet z łososia: 600 g
  • Ziemniaki (średnio twarde): 800 g
  • Ogórek: 2 sztuki
  • Koperek/Pietruszka: 20 g
  • Cebula: 2 sztuki
  • Cytryna, woskowana: 2 sztuki
  • Kwaśna śmietana: 200 g
  • Pestki słonecznika: 40 g

Co powinieneś mieć w domu:

  • Pieprz, do smaku
  • Sól, do smaku
  • Oliwa z oliwek: 1 łyżka (dla 2 porcji), 1,5 łyżki (dla 3 porcji), 2 łyżki (dla 4 porcji)
  • Woda: 100 ml
  • Olej: 2 łyżki (dla 2 porcji), 3 łyżki (dla 3 porcji), 4 łyżki (dla 4 porcji)

Wartości odżywcze dla 100 g:

  • Energia: 482 kJ / 115 kcal
  • Tłuszcz: 7.03 g
  • w tym nasycone: 1.38 g
  • Węglowodany: 5.86 g
  • w tym cukry: 1.3 g
  • Białko: 5.55 g
  • Sól: 0.03 g

Przybory kuchenne:

  • Duży garnek
  • Duża patelnia
  • Mała miska
  • Duża miska
  • Sito

Przepis na łososia Sposób przygotowania:

Gotowanie ziemniaków:

  1. Zagotuj dużą ilość wody w czajniku.
  2. Obierz ziemniaki i w zależności od ich wielkości pokrój na ćwiartki lub połówki.
  3. Napełnij duży garnek dużą ilością gorącej wody, doprowadź do wrzenia i obficie posól. Zmniejsz ogień, dodaj ziemniaki i gotuj przez 12–15 minut, aż będą miękkie.
  4. Na dużej patelni praż pestki słonecznika bez dodatku tłuszczu przez 1–2 minuty, aż się zarumienią. Wyjmij z patelni i grubo posiekaj.

Przygotowanie gremolaty:

  1. Drobno posiekaj natkę pietruszki i koper.
  2. Dokładnie umyj cytrynę i zetrzyj skórkę: 1 łyżeczka (dla 2 porcji), 1,5 łyżeczki (dla 3 porcji), 2 łyżeczki (dla 4 porcji). Pokrój cytrynę na ćwiartki.
  3. W małej misce wymieszaj pestki słonecznika, połowę natki pietruszki, startą skórkę cytryny, sok z ćwiartek cytryny: 1 ćwiartka (dla 2 i 3 porcji), 2 ćwiartki (dla 4 porcji). Dodaj oliwę z oliwek: 1 łyżka (dla 2 porcji), 1,5 łyżki (dla 3 porcji), 2 łyżki (dla 4 porcji). Dodaj sól i pieprz.
  4. Przekrój ogórek wzdłuż na pół i pokrój na półksiężyce o grubości 1 cm.

Przygotowanie sałatki z ogórków:

  1. Drobno posiekaj cebulę.
  2. Na dużej patelni z etapu 1 rozgrzej olej: 1 łyżka (dla 2 porcji), 1,5 łyżki (dla 3 porcji), 2 łyżki (dla 4 porcji) na średnim ogniu. Podsmaż cebulę przez 2–3 minuty, aż stanie się przezroczysta. Wyjmij z patelni i przełóż do dużej miski.
  3. Dodaj kwaśną śmietanę, koperek, sok z ćwiartek cytryny: 1 ćwiartka (dla 2 i 3 porcji), 2 ćwiartki (dla 4 porcji). Dodaj sól i pieprz. Wszystko wymieszaj, aby powstał dressing. Dodaj ogórek i pozostaw do marynowania.

Smażenie łososia:

  1. Posól filety z łososia z obu stron.
  2. Na tej samej dużej patelni rozgrzej olej: 1 łyżka (dla 2 porcji), 1,5 łyżki (dla 3 porcji), 2 łyżki (dla 4 porcji). Smaż łososia skórą do dołu przez 2 minuty, następnie przewróć i smaż kolejne 2–3 minuty, aż ryba przestanie być szklista wewnątrz.
  3. Wyjmij łososia i, jeśli chcesz, zdejmij skórę.

Wykończenie ziemniaków:

  1. Po zakończeniu gotowania odcedź ziemniaki przez sito i przełóż z powrotem do garnka. Ostrożnie wymieszaj ziemniaki z pozostałą posiekaną natką pietruszki.

Podanie:

  1. Rozłóż ziemniaki i sałatkę z ogórków na talerze. Obok ułóż łososia .

Smacznego!

Alergeny: ryby, mleko (w tym laktoza)
Tagi: bez pszenicy, niskowęglowodanowe

Przepis na łososia

Opublikowano w Przepisy
Poprzedni
Wszystkie posty
Następny
Stopka

© 2024 DAILYBOX Sp.z o.o