...
00%

Kontakt :

  • Adres: Siekierczyna 34-600 Limanowa
  • Godziny pracy 15:00 - 21:00
  • Infolinia: +48 884081780
  • E-mail: biuro@dailybox.pl

Instagram


Ostatnie publikacje

Smażony łosoś z kremową sałatką z ogórków oraz ziemniakami

Smażony łosoś z kremową sałatką z ogórków oraz z ziemniakami.. Czytaj więcej

Dostawa Żywności – Na czym polega Meal Kit Delivery od DailyBox

Dostawa Żywności: Nowoczesne Rozwiązania i Przyszłość Rynku Dostawa żywności stała.. Czytaj więcej

Co to jest meal kit delivery?

Co to jest Meal Kit Delivery? W dzisiejszym szybkim tempie.. Czytaj więcej

Brak produktów w koszyku.

Eryk - 06/16/2024

Zapiekanka z gnocchi, szpinakiem i pieczarkami w kremowym sosie bazyliowym z pestkami słonecznika

Przepis z gnocchi - Zapiekanka

Czas przygotowania: 25 minut
Kaloryczność: 119 kcal na 100g
Liczba porcji: 2

Składniki:

  • Świeże gnocchi, wcześniej ugotowane: 400 g
    (Zawiera pszenicę. Może zawierać śladowe ilości jaj, dwutlenku siarki i siarczynów.)
  • Brązowe pieczarki: 150 g
  • Baby szpinak: 100 g
  • Śmietana do gotowania: 150 g
    (Zawiera mleko (łącznie z laktozą).)
  • Bazylia: 10 g
  • Tarty ser gouda: 50 g
    (Zawiera mleko (łącznie z laktozą).)
  • Pestki słonecznika: 20 g
    (Może zawierać śladowe ilości orzechów, selera, sezamu, soi, glutenu, orzeszków ziemnych.)
  • Przyprawa „Muskat”: 5 g
    (Zawiera seler.)
  • Bulion warzywny w proszku: 4 g
    (Zawiera seler. Może zawierać śladowe ilości musztardy.)
  • Czosnek : 2 sztuki
  • cebula : 1 sztuka
  • Olej rzepakowy : 20g

Co powinieneś mieć w domu:

  • Pieprz: do smaku
  • Sól: do smaku
  • Woda: 50 ml

Wartości odżywcze dla 100 g:

  • Energia: 498 kJ / 119 kcal
  • Tłuszcz: 6,3 g
    • w tym nasycone: 2,83 g
  • Węglowodany: 11,11 g
    • w tym cukry: 1,72 g
  • Białko: 4,17 g
  • Sól: 1,29 g

Przepis z gnocchi Sposób przygotowania:

1. Przygotowanie warzyw:

  • Rozgrzej piekarnik do 220°C (góra-dół) lub 200°C (termoobieg).
  • Pieczarki grubo posiekaj. Czosnek i cebulę drobno posiekaj.

2. Smażenie warzyw:

  • Na dużą patelnię wlej posiekany czosnek i cebulę w oleju rzepakowym, podgrzewaj na średnim ogniu.
  • Dodaj gnocchi i pieczarki, smaż przez 2-3 minuty. Dopraw solą i pieprzem.

3. Przygotowanie kremu bazyliowego:

  • W wysokim naczyniu do mieszania połącz 50 ml wody, śmietanę do gotowania, bulion warzywny, przyprawę „Muskat”, połowę bazylii z łodygami oraz połowę sera. Za pomocą blendera zmiksuj na krem. Dopraw solą i pieprzem.

4. Dodanie sosu:

  • Wlej krem bazyliowy do pieczarek na patelni.
  • Dodaj baby szpinak i pestki słonecznika, wszystko dokładnie wymieszaj.
  • Przełóż całość do naczynia do zapiekania.

5. Pieczenie zapiekanki:

  • Posyp zapiekankę pozostałym serem i piecz przez około 10 minut, aż ser zacznie się rumienić.

6. Podanie:

  • Wyjmij zapiekankę z piekarnika, chwilę ostudź i rozłóż na talerze. Posyp pozostałymi liśćmi bazylii i ciesz się smakiem.

Smacznego!

Alergeny: pszenica, mleko (łącznie z laktozą), seler

Przepis z gnocchi

Opublikowano w Przepisy
Poprzedni
Wszystkie posty
Następny
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.