Przepis z gnocchi - Zapiekanka
Czas przygotowania: 25 minut
Kaloryczność: 119 kcal na 100g
Liczba porcji: 2
Składniki:
- Świeże gnocchi, wcześniej ugotowane: 400 g
(Zawiera pszenicę. Może zawierać śladowe ilości jaj, dwutlenku siarki i siarczynów.) - Brązowe pieczarki: 150 g
- Baby szpinak: 100 g
- Śmietana do gotowania: 150 g
(Zawiera mleko (łącznie z laktozą).) - Bazylia: 10 g
- Tarty ser gouda: 50 g
(Zawiera mleko (łącznie z laktozą).) - Pestki słonecznika: 20 g
(Może zawierać śladowe ilości orzechów, selera, sezamu, soi, glutenu, orzeszków ziemnych.) - Przyprawa „Muskat”: 5 g
(Zawiera seler.) - Bulion warzywny w proszku: 4 g
(Zawiera seler. Może zawierać śladowe ilości musztardy.) - Czosnek : 2 sztuki
- cebula : 1 sztuka
- Olej rzepakowy : 20g
Co powinieneś mieć w domu:
- Pieprz: do smaku
- Sól: do smaku
- Woda: 50 ml
Wartości odżywcze dla 100 g:
- Energia: 498 kJ / 119 kcal
- Tłuszcz: 6,3 g
- w tym nasycone: 2,83 g
- Węglowodany: 11,11 g
- w tym cukry: 1,72 g
- Białko: 4,17 g
- Sól: 1,29 g
Przepis z gnocchi Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie warzyw:
- Rozgrzej piekarnik do 220°C (góra-dół) lub 200°C (termoobieg).
- Pieczarki grubo posiekaj. Czosnek i cebulę drobno posiekaj.
2. Smażenie warzyw:
- Na dużą patelnię wlej posiekany czosnek i cebulę w oleju rzepakowym, podgrzewaj na średnim ogniu.
- Dodaj gnocchi i pieczarki, smaż przez 2-3 minuty. Dopraw solą i pieprzem.
3. Przygotowanie kremu bazyliowego:
- W wysokim naczyniu do mieszania połącz 50 ml wody, śmietanę do gotowania, bulion warzywny, przyprawę „Muskat”, połowę bazylii z łodygami oraz połowę sera. Za pomocą blendera zmiksuj na krem. Dopraw solą i pieprzem.
4. Dodanie sosu:
- Wlej krem bazyliowy do pieczarek na patelni.
- Dodaj baby szpinak i pestki słonecznika, wszystko dokładnie wymieszaj.
- Przełóż całość do naczynia do zapiekania.
5. Pieczenie zapiekanki:
- Posyp zapiekankę pozostałym serem i piecz przez około 10 minut, aż ser zacznie się rumienić.
6. Podanie:
- Wyjmij zapiekankę z piekarnika, chwilę ostudź i rozłóż na talerze. Posyp pozostałymi liśćmi bazylii i ciesz się smakiem.
Smacznego!
Alergeny: pszenica, mleko (łącznie z laktozą), seler
Przepis z gnocchi