...
00%

Kontakt :

  • Adres: Siekierczyna 34-600 Limanowa
  • Godziny pracy 15:00 - 21:00
  • Infolinia: +48 884081780
  • E-mail: biuro@dailybox.pl

Brak produktów w koszyku.

Eryk - 10/01/2024

Makaron z pikantnym sosem pomidorowym

Makaron z pikantnym sosem pomidorowym

Przejdź do przepisu
0 Dodaj do ulubionych
Zobacz galerię 1 zdjęcie

Makaron z pikantnym sosem pomidorowym

To danie to szybki i prosty makaron w aromatycznym sosie pomidorowym z czosnkiem, kaparami i chili. Wszystko gotowane w jednym garnku dla łatwego przygotowania i minimalnej ilości naczyń do mycia.

0 Dodaj do ulubionych
Czas Przygotowania 5 mins Czas Gotowania 15 mins Czas całkowity 20 minut Trudność: Początkujący Porcje: 1 Kalorie: 518 Najlepsza pora roku: Nadaje się przez cały rok

Składniki

Tryb gotowania Wyłączony

Sposób przygotowania

  1. Obierz i drobno pokrój 1/2 czerwonej cebuli.
  2. W dużym garnku z pokrywką podgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu.
  3. Dodaj pokrojoną cebulę, 1/2 łyżeczki cukru i szczyptę soli.
  4. Smaż przez 3-5 minut, aż cebula zmięknie, ale nie zbrązowieje.
  5. W międzyczasie zagotuj wodę w czajniku.
  6. Obierz i drobno posiekaj lub zetrzyj ząbek czosnku.
  7. Posiekaj drobno szczypiorek.
  8. Przygotuj do tego tarty ser.
  9. Do garnka z cebulą wlej 250 ml wrzącej wody.
  10. Dodaj 1/2 kostki warzywnej i dokładnie wymieszaj.
  11. Zwiększ ogień do wysokiego i doprowadź do wrzenia.
  12. Gdy bulion się zagotuje, zmniejsz ogień do średniego.
  13. Dodaj makaron linguine (jeśli nie mieści się w garnku, możesz go przełamać na pół).
  14. Dodaj pomidory z puszki, posiekany czosnek, kapary i płatki chili (jeśli wolisz mniej ostre danie, dodaj mniej chili).
  15. Upewnij się, że makaron jest całkowicie zanurzony w płynie, jeśli nie to dodaj wody, aby równomiernie się ugotował.
  16. Dodaj 1 łyżkę oliwy z oliwek i obficie dopraw czarnym pieprzem.
  17. Przykryj garnek pokrywką i gotuj przez 5-8 minut, aż makaron będzie al dente.
  18. Co jakiś czas mieszaj, aby makaron nie przywierał do dna garnka.
  19. Po ugotowaniu makaronu zdejmij pokrywkę.
  20. Mieszaj danie przez kolejne 3-5 minut, aż sos zgęstnieje i nabierze kremowej konsystencji (jeśli sos jest zbyt gęsty, dodaj odrobinę wody).
  21. Zdejmij garnek z ognia.
  22. Wmieszaj połowę posiekanego szczypiorku i połowę tartego sera (resztę zachowaj do dekoracji).
  23. Przełóż makaron na talerz.
  24. Dodaj obok porcję rukoli.
  25. Posyp danie pozostałym szczypiorkiem i serem.
  26. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem do smaku. Smacznego!
Wartości odżywcze

Porcje 1


Ilość na porcję dla 100g
Kalorie 122kcal
% Dzienna wartość *
Tłuszczy Całkowicie 2.3g4%
Tłuszcze Nienasycone 0.9g5%
Węglowodanów Całkowicie 20.1g7%
Cukry 3.1g
Białko 5.5g11%

* Procent dziennej wartości oparty jest na diecie zawierającej 2000 kalorii. Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne może być wyższe lub niższe w zależności od indywidualnych potrzeb.

Słowa kluczowe: Makaron z pikantnym sosem pomidorowym

Poprzedni
Wszystkie posty
Następny
0 Dodaj do ulubionych
Min
0 Dodaj do ulubionych

Udostępnij w swojej sieci społecznościowej

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.