Makaron z pikantnym sosem pomidorowym
Makaron z pikantnym sosem pomidorowym
To danie to szybki i prosty makaron w aromatycznym sosie pomidorowym z czosnkiem, kaparami i chili. Wszystko gotowane w jednym garnku dla łatwego przygotowania i minimalnej ilości naczyń do mycia.
0
Dodaj do ulubionych
Składniki
Tryb gotowania Wyłączony
Sposób przygotowania
- Obierz i drobno pokrój 1/2 czerwonej cebuli.
- W dużym garnku z pokrywką podgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu.
- Dodaj pokrojoną cebulę, 1/2 łyżeczki cukru i szczyptę soli.
- Smaż przez 3-5 minut, aż cebula zmięknie, ale nie zbrązowieje.
- W międzyczasie zagotuj wodę w czajniku.
- Obierz i drobno posiekaj lub zetrzyj ząbek czosnku.
- Posiekaj drobno szczypiorek.
- Przygotuj do tego tarty ser.
- Do garnka z cebulą wlej 250 ml wrzącej wody.
- Dodaj 1/2 kostki warzywnej i dokładnie wymieszaj.
- Zwiększ ogień do wysokiego i doprowadź do wrzenia.
- Gdy bulion się zagotuje, zmniejsz ogień do średniego.
- Dodaj makaron linguine (jeśli nie mieści się w garnku, możesz go przełamać na pół).
- Dodaj pomidory z puszki, posiekany czosnek, kapary i płatki chili (jeśli wolisz mniej ostre danie, dodaj mniej chili).
- Upewnij się, że makaron jest całkowicie zanurzony w płynie, jeśli nie to dodaj wody, aby równomiernie się ugotował.
- Dodaj 1 łyżkę oliwy z oliwek i obficie dopraw czarnym pieprzem.
- Przykryj garnek pokrywką i gotuj przez 5-8 minut, aż makaron będzie al dente.
- Co jakiś czas mieszaj, aby makaron nie przywierał do dna garnka.
- Po ugotowaniu makaronu zdejmij pokrywkę.
- Mieszaj danie przez kolejne 3-5 minut, aż sos zgęstnieje i nabierze kremowej konsystencji (jeśli sos jest zbyt gęsty, dodaj odrobinę wody).
- Zdejmij garnek z ognia.
- Wmieszaj połowę posiekanego szczypiorku i połowę tartego sera (resztę zachowaj do dekoracji).
- Przełóż makaron na talerz.
- Dodaj obok porcję rukoli.
- Posyp danie pozostałym szczypiorkiem i serem.
- Dopraw świeżo zmielonym pieprzem do smaku. Smacznego!
Wartości odżywcze
Porcje 1
- Ilość na porcję dla 100g
- Kalorie 122kcal
- % Dzienna wartość *
- Tłuszczy Całkowicie 2.3g4%
- Tłuszcze Nienasycone 0.9g5%
- Węglowodanów Całkowicie 20.1g7%
- Cukry 3.1g
- Białko 5.5g11%
* Procent dziennej wartości oparty jest na diecie zawierającej 2000 kalorii. Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne może być wyższe lub niższe w zależności od indywidualnych potrzeb.