Papryka faszerowana mozzarellą
Papryka faszerowana mozzarellą
Pieczone papryki są wypełnione aromatycznym nadzieniem z pomidorów, rozmarynu i cytryny, a następnie zwieńczone rozpływającą się mozzarellą. Podawane na puszystym kuskusie z wyrazistą salsą verde z pietruszki, kaparów, cytryny i czosnku.
0
Dodaj do ulubionych
Składniki
Tryb gotowania Wyłączony
Sposób przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 240°C (220°C z termoobiegiem).
- Paprykę przekrój wzdłuż na pół i usuń nasiona oraz białe błony.
- Ułóż połówki papryki przeciętą stroną do góry w naczyniu żaroodpornym.
- Pomidor drobno posiekaj.
- Napełnij połówki papryki posiekanym pomidorem.
- Rozmaryn oddziel od gałązek i drobno posiekaj listki.
- Posyp papryki posiekanym rozmarynem.
- Skrop je sokiem z połowy cytryny oraz 1/2 łyżki oliwy z oliwek.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Wstaw naczynie do piekarnika na 25 minut lub do momentu, aż papryka będzie miękka.
- Pietruszkę drobno posiekaj wraz z łodyżkami.
- Kapary grubo posiekaj.
- Czosnek obierz i drobno posiekaj lub zetrzyj.
- W miseczce połącz czosnek, pietruszkę, kapary, sok z pozostałej połowy cytryny i 1,5 łyżki oliwy z oliwek.
- Dopraw solą i pieprzem – to jest Twoja salsa verde
- Zagotuj wodę w czajniku.
- Wsyp kuskus do miseczki, zalej 100 ml wrzącej wody.
- Przykryj i odstaw na około 5 minut, aż kuskus wchłonie wodę.
- Mozzarellę odsącz i pokrój na 2 lub 4 kawałki.
- Gdy papryka jest miękka, wyjmij ją z piekarnika.
- Na każdą połówkę papryki połóż kawałek mozzarelli.
- Wstaw ponownie do piekarnika na 5 minut, aż ser się rozpuści.
- Kuskus rozdziel widelcem i dopraw solą i pieprzem.
- Na talerz wyłóż kuskus, ułóż na nim faszerowaną paprykę z rozpuszczoną mozzarellą.
- Polej wszystko przygotowaną salsą verde.
- Smacznego!
Wartości odżywcze
Porcje 1
- Ilość na porcję dla 100g
- Kalorie 100kcal
- % Dzienna wartość *
- Tłuszczy Całkowicie 3.1g5%
- Tłuszcze Nienasycone 1.8g9%
- Węglowodanów Całkowicie 13g5%
- Cukry 3.2g
- Białko 5.3g11%
* Procent dziennej wartości oparty jest na diecie zawierającej 2000 kalorii. Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne może być wyższe lub niższe w zależności od indywidualnych potrzeb.