...
00%

Kontakt :

  • Adres: Siekierczyna 34-600 Limanowa
  • Godziny pracy 15:00 - 21:00
  • Infolinia: +48 884081780
  • E-mail: biuro@dailybox.pl

Brak produktów w koszyku.

Eryk - 10/01/2024

Papryka faszerowana mozzarellą

Papryka faszerowana mozzarellą

Przejdź do przepisu
0 Dodaj do ulubionych
Zobacz galerię 1 zdjęcie

Papryka faszerowana mozzarellą

Pieczone papryki są wypełnione aromatycznym nadzieniem z pomidorów, rozmarynu i cytryny, a następnie zwieńczone rozpływającą się mozzarellą. Podawane na puszystym kuskusie z wyrazistą salsą verde z pietruszki, kaparów, cytryny i czosnku.

0 Dodaj do ulubionych
Czas Przygotowania 10 mins Czas Gotowania 25 mins Czas całkowity 35 minut Porcje: 1 Kalorie: 672 Najlepsza pora roku: Nadaje się przez cały rok

Składniki

Tryb gotowania Wyłączony

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej piekarnik do 240°C (220°C z termoobiegiem).
  2. Paprykę przekrój wzdłuż na pół i usuń nasiona oraz białe błony.
  3. Ułóż połówki papryki przeciętą stroną do góry w naczyniu żaroodpornym.
  4. Pomidor drobno posiekaj.
  5. Napełnij połówki papryki posiekanym pomidorem.
  6. Rozmaryn oddziel od gałązek i drobno posiekaj listki.
  7. Posyp papryki posiekanym rozmarynem.
  8. Skrop je sokiem z połowy cytryny oraz 1/2 łyżki oliwy z oliwek.
  9. Dopraw solą i pieprzem.
  10. Wstaw naczynie do piekarnika na 25 minut lub do momentu, aż papryka będzie miękka.
  11. Pietruszkę drobno posiekaj wraz z łodyżkami.
  12. Kapary grubo posiekaj.
  13. Czosnek obierz i drobno posiekaj lub zetrzyj.
  14. W miseczce połącz czosnek, pietruszkę, kapary, sok z pozostałej połowy cytryny i 1,5 łyżki oliwy z oliwek.
  15. Dopraw solą i pieprzem – to jest Twoja salsa verde
  16. Zagotuj wodę w czajniku.
  17. Wsyp kuskus do miseczki, zalej 100 ml wrzącej wody.
  18. Przykryj i odstaw na około 5 minut, aż kuskus wchłonie wodę.
  19. Mozzarellę odsącz i pokrój na 2 lub 4 kawałki.
  20. Gdy papryka jest miękka, wyjmij ją z piekarnika.
  21. Na każdą połówkę papryki połóż kawałek mozzarelli.
  22. Wstaw ponownie do piekarnika na 5 minut, aż ser się rozpuści.
  23. Kuskus rozdziel widelcem i dopraw solą i pieprzem.
  24. Na talerz wyłóż kuskus, ułóż na nim faszerowaną paprykę z rozpuszczoną mozzarellą.
  25. Polej wszystko przygotowaną salsą verde.
  26. Smacznego!
Wartości odżywcze

Porcje 1


Ilość na porcję dla 100g
Kalorie 100kcal
% Dzienna wartość *
Tłuszczy Całkowicie 3.1g5%
Tłuszcze Nienasycone 1.8g9%
Węglowodanów Całkowicie 13g5%
Cukry 3.2g
Białko 5.3g11%

* Procent dziennej wartości oparty jest na diecie zawierającej 2000 kalorii. Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne może być wyższe lub niższe w zależności od indywidualnych potrzeb.

Słowa kluczowe: Papryka faszerowana mozzarellą

Poprzedni
Wszystkie posty
Następny
0 Dodaj do ulubionych
Min
0 Dodaj do ulubionych

Udostępnij w swojej sieci społecznościowej

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.