...
00%

Kontakt :

  • Adres: Siekierczyna 34-600 Limanowa
  • Godziny pracy 15:00 - 21:00
  • Infolinia: +48 884081780
  • E-mail: biuro@dailybox.pl

Brak produktów w koszyku.

Eryk - 10/01/2024

Stek z rostbefu z karmelizowaną cebula i ziołowymi frytkami

Stek z rostbefu z karmelizowaną cebula i ziołowymi frytkami

Przejdź do przepisu
0 Dodaj do ulubionych
Zobacz galerię 1 zdjęcie

Stek z rostbefu z karmelizowaną cebula i ziołowymi frytkami

Poznaj wyjątkowy stek z rostbefu podawany na chrupiących ziołowych frytkach, z aromatyczną karmelizowaną cebulą i sosem musztardowo-majonezowym. Idealne danie na każdą okazję, które zachwyci smakiem i wyglądem.

0 Dodaj do ulubionych
Czas Przygotowania 10 mins Czas Gotowania 20 mins Czas całkowity 30 minut Trudność: Średnio zaawansowane Porcje: 2 Kalorie: 820 Najlepsza pora roku: Nadaje się przez cały rok

Składniki

Tryb gotowania Wyłączony

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C (lub 180°C z termoobiegiem).
  2. Pokrój ziemniaki na cienkie frytki, zachowując skórkę dla chrupkości.
  3. Wymieszaj frytki w misce z oliwą z oliwek, posiekanym świeżym rozmarynem, solą i pieprzem.
  4. Rozłóż frytki równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Pieczenie: Piecz przez 25-30 minut, aż frytki będą złociste i chrupiące, obracając je w połowie czasu pieczenia.
  6. Obierz i pokrój czerwoną cebulę w cienkie plasterki.
  7. Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu z odrobiną oleju roślinnego.
  8. Dodaj cebulę i smaż, często mieszając, przez około 10-15 minut, aż stanie się miękka i karmelizowana.
  9. Dodaj ocet balsamiczny i cukier, mieszaj, aż cebula będzie lekko kleista. Odstaw na bok.
  10. W miseczce połącz musztardę pełnoziarnistą z majonezem.
  11. Dobrze wymieszaj, aż składniki się połączą. Odstaw na bok.
  12. Osusz stek papierowym ręcznikiem.
  13. Skrop stek oliwą z oliwek i obficie posól oraz popieprz z obu stron.
  14. Rozgrzej dużą patelnię na wysokim ogniu. Gdy będzie bardzo gorąca, dodaj stek.
  15. Smaż stek według preferowanego stopnia wysmażenia:
  16. Rare: około 2 minuty z każdej strony. Medium-rare: 3 minuty z każdej strony.
  17. Medium: 4 minuty z każdej strony.
  18. Odstaw stek na talerz i pozwól mu odpocząć przez 5 minut.
  19. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół.
  20. Rukolę opłucz pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem.
  21. W dużej misce wymieszaj rukolę z pomidorkami.
  22. Dodaj połowę startego twardego sera włoskiego i delikatnie wymieszaj.
  23. Pokrój stek na cienkie plasterki.
  24. Na talerzach rozłóż ziołowe frytki.
  25. Na frytkach ułóż sałatkę z rukoli i pomidorków.
  26. Dodaj karmelizowaną cebulę na wierzch sałatki.
  27. Polij wszystko musztardowo-majonezowym sosem.
  28. Posyp resztą sera i świeżym rozmarynem dla dodatkowego aromatu. Smacznego !
Wartości odżywcze

Porcje 2


Ilość na porcję dla 100g
Kalorie 119kcal
% Dzienna wartość *
Tłuszczy Całkowicie 5g8%
Tłuszcze Nienasycone 1.5g
Węglowodanów Całkowicie 12g4%
Białko 7g15%

* Procent dziennej wartości oparty jest na diecie zawierającej 2000 kalorii. Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne może być wyższe lub niższe w zależności od indywidualnych potrzeb.

Słowa kluczowe: Stek z rostbefu z karmelizowaną cebula i ziołowymi frytkami

Poprzedni
Wszystkie posty
Następny
0 Dodaj do ulubionych
Min
0 Dodaj do ulubionych

Udostępnij w swojej sieci społecznościowej

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.