Zapiekanka z gnocchi, szpinakiem i pieczarkami
Zapiekanka z gnocchi, szpinakiem i pieczarkami
Zapiekanka z gnocchi, szpinakiem i pieczarkami to aromatyczne danie, które łączy delikatne kluski ziemniaczane z kremowym sosem bazyliowym. Dodatek szpinaku i pieczarek nadaje potrawie świeżości oraz głębi smaku. Całość jest posypana chrupiącymi pestkami słonecznika, które dodają interesującej tekstury i orzechowego akcentu. To sycące, a zarazem lekkie danie idealne na obiad lub kolację, pełne zrównoważonych smaków i aromatów.
Składniki:
Dodatkowo
Sposób przygotowania
-
1. Przygotowanie warzyw:
- Rozgrzej piekarnik do 220°C (góra-dół) lub 200°C (termoobieg).
- Pieczarki grubo posiekaj. Czosnek i cebulę drobno posiekaj.
-
2. Smażenie warzyw:
- Na dużą patelnię wlej posiekany czosnek i cebulę w oleju rzepakowym, podgrzewaj na średnim ogniu.
- Dodaj gnocchi i pieczarki, smaż przez 2-3 minuty. Dopraw solą i pieprzem.
-
3. Przygotowanie kremu bazyliowego:
- W wysokim naczyniu do mieszania połącz 50 ml wody, śmietanę do gotowania, bulion warzywny, przyprawę „Muskat”, połowę bazylii z łodygami oraz połowę sera. Za pomocą blendera zmiksuj na krem. Dopraw solą i pieprzem.
-
4. Dodanie sosu:
- Wlej krem bazyliowy do pieczarek na patelni.
- Dodaj baby szpinak i pestki słonecznika, wszystko dokładnie wymieszaj.
- Przełóż całość do naczynia do zapiekania.
-
5. Pieczenie zapiekanki:
- Posyp zapiekankę pozostałym serem i piecz przez około 10 minut, aż ser zacznie się rumienić.
-
6. Podanie:
- Wyjmij zapiekankę z piekarnika, chwilę ostudź i rozłóż na talerze. Posyp pozostałymi liśćmi bazylii i ciesz się smakiem.
Porcje 2
- Ilość na porcję
- Kalorie 119kcal
- % Dzienna wartość *
- Tłuszczy Całkowicie 6.3g10%
- Tłuszcze Nienasycone 2.83g15%
- Węglowodanów Całkowicie 11.11g4%
- Cukry 1.72g
- Białko 4.17g9%
* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Dzienne wartości mogą być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.