Smażony łosoś z kremową sałatką z ogórków oraz z ziemniakami
Odkryj szybki przepis na soczystego łososia od DailyBox, gotowego w 30 minut! To prosty sposób na zdrowy i pyszny obiad. Filet z łososia z ziemniakami, ogórkiem i aromatyczną gremolatą z cytryną i pietruszką. Łatwy w przygotowaniu, niskowęglowodanowy i bez pszenicy – idealny na codzienny posiłek. Spróbuj i ciesz się wyjątkowym smakiem w swoim domu!
- Duży garnek
- Duża patelnia
- Mała miska
- Duża miska
- Sito
- 600 g Filet z łososia
- 800 g Ziemniaki
- 2 sztuki Ogórek
- 20 g Koperek/Pietruszka
- 2 sztuki Cebula
- 2 sztuki Cytryna
- 200 g Kwaśna śmietana
- 40 g Pestki słonecznika
- 2 łyżki Oliwa z oliwek
- 4 łyżki Olej (np. Rzepakowy)
Gotowanie ziemniaków:
-
Zagotuj dużą ilość wody w czajniku.
-
Obierz ziemniaki i w zależności od ich wielkości pokrój na ćwiartki lub połówki.
-
Napełnij duży garnek dużą ilością gorącej wody, doprowadź do wrzenia i obficie posól. Zmniejsz ogień, dodaj ziemniaki i gotuj przez 12–15 minut, aż będą miękkie.
-
Na dużej patelni praż pestki słonecznika bez dodatku tłuszczu przez 1–2 minuty, aż się zarumienią. Wyjmij z patelni i grubo posiekaj.
Przygotowanie gremolaty:
-
Drobno posiekaj natkę pietruszki i koper.
-
Dokładnie umyj cytrynę i zetrzyj skórkę: 2 łyżeczki . Pokrój cytrynę na ćwiartki
-
W małej misce wymieszaj pestki słonecznika, połowę natki pietruszki, startą skórkę cytryny, sok z ćwiartek cytryny: 2 ćwiartki. Dodaj oliwę z oliwek a następnie dodaj sól i pieprz.
-
Przekrój ogórek wzdłuż na pół i pokrój na półksiężyce o grubości 1 cm.
Przygotowanie sałatki z ogórków:
-
Drobno posiekaj cebulę.
-
Na dużej patelni z etapu 1 rozgrzej olej na średnim ogniu. Podsmaż cebulę przez 2–3 minuty, aż stanie się przezroczysta. Wyjmij z patelni i przełóż do dużej miski.
-
Dodaj kwaśną śmietanę, koperek, sok z ćwiartek cytryny: 2 ćwiartki. Dodaj sól i pieprz. Wszystko wymieszaj, aby powstał dressing. Dodaj ogórek i pozostaw do marynowania.
Smażenie łososia:
-
Posól filety z łososia z obu stron.
-
Na tej samej dużej patelni rozgrzej olej: 2 łyżki. Smaż łososia skórą do dołu przez 2 minuty, następnie przewróć i smaż kolejne 2–3 minuty, aż ryba przestanie być szklista wewnątrz.
-
Wyjmij łososia i, jeśli chcesz, zdejmij skórę.
Podanie:
-
Rozłóż ziemniaki i sałatkę z ogórków na talerze. Obok ułóż łososia.