00%

Kontakt :

  • Adres: Siekierczyna 34-600 Limanowa
  • Godziny pracy 15:00 - 21:00
  • Infolinia: +48 884081780
  • E-mail: biuro@dailybox.pl

Instagram


Ostatnie publikacje

Smażony łosoś z kremową sałatką z ogórków oraz ziemniakami

Smażony łosoś z kremową sałatką z ogórków oraz z ziemniakami.. Czytaj więcej

Dostawa Żywności – Na czym polega Meal Kit Delivery od DailyBox

Dostawa Żywności: Nowoczesne Rozwiązania i Przyszłość Rynku Dostawa żywności stała.. Czytaj więcej

Co to jest meal kit delivery?

Co to jest Meal Kit Delivery? W dzisiejszym szybkim tempie.. Czytaj więcej

Brak produktów w koszyku.

Eryk - 08/24/2024

Smażony łosoś z kremową sałatką z ogórków oraz ziemniakami

Smażony łosoś z kremową sałatką z ogórków oraz z ziemniakami

Odkryj szybki przepis na soczystego łososia od DailyBox, gotowego w 30 minut! To prosty sposób na zdrowy i pyszny obiad. Filet z łososia z ziemniakami, ogórkiem i aromatyczną gremolatą z cytryną i pietruszką. Łatwy w przygotowaniu, niskowęglowodanowy i bez pszenicy – idealny na codzienny posiłek. Spróbuj i ciesz się wyjątkowym smakiem w swoim domu!

  • Duży garnek
  • Duża patelnia
  • Mała miska
  • Duża miska
  • Sito
  • 600 g Filet z łososia
  • 800 g Ziemniaki
  • 2 sztuki Ogórek
  • 20 g Koperek/Pietruszka
  • 2 sztuki Cebula
  • 2 sztuki Cytryna
  • 200 g Kwaśna śmietana
  • 40 g Pestki słonecznika
  • 2 łyżki Oliwa z oliwek
  • 4 łyżki Olej (np. Rzepakowy)

Gotowanie ziemniaków:

  1. Zagotuj dużą ilość wody w czajniku.

  2. Obierz ziemniaki i w zależności od ich wielkości pokrój na ćwiartki lub połówki.

  3. Napełnij duży garnek dużą ilością gorącej wody, doprowadź do wrzenia i obficie posól. Zmniejsz ogień, dodaj ziemniaki i gotuj przez 12–15 minut, aż będą miękkie.

  4. Na dużej patelni praż pestki słonecznika bez dodatku tłuszczu przez 1–2 minuty, aż się zarumienią. Wyjmij z patelni i grubo posiekaj.

Przygotowanie gremolaty:

  1. Drobno posiekaj natkę pietruszki i koper.

  2. Dokładnie umyj cytrynę i zetrzyj skórkę: 2 łyżeczki . Pokrój cytrynę na ćwiartki

  3. W małej misce wymieszaj pestki słonecznika, połowę natki pietruszki, startą skórkę cytryny, sok z ćwiartek cytryny: 2 ćwiartki. Dodaj oliwę z oliwek a następnie dodaj sól i pieprz.

  4. Przekrój ogórek wzdłuż na pół i pokrój na półksiężyce o grubości 1 cm.

Przygotowanie sałatki z ogórków:

  1. Drobno posiekaj cebulę.

  2. Na dużej patelni z etapu 1 rozgrzej olej na średnim ogniu. Podsmaż cebulę przez 2–3 minuty, aż stanie się przezroczysta. Wyjmij z patelni i przełóż do dużej miski.

  3. Dodaj kwaśną śmietanę, koperek, sok z ćwiartek cytryny: 2 ćwiartki. Dodaj sól i pieprz. Wszystko wymieszaj, aby powstał dressing. Dodaj ogórek i pozostaw do marynowania.

Smażenie łososia:

  1. Posól filety z łososia z obu stron.

  2. Na tej samej dużej patelni rozgrzej olej: 2 łyżki. Smaż łososia skórą do dołu przez 2 minuty, następnie przewróć i smaż kolejne 2–3 minuty, aż ryba przestanie być szklista wewnątrz.

  3. Wyjmij łososia i, jeśli chcesz, zdejmij skórę.

Podanie:

  1. Rozłóż ziemniaki i sałatkę z ogórków na talerze. Obok ułóż łososia.

Danie główne
Śródziemnomorska
łosoś, przepis na łososia, smażony łosoś

Opublikowano w Przepisy
Poprzedni
Wszystkie posty
Następny
Stopka

© 2024 DAILYBOX Sp.z o.o