Kurczak Teriyaki z Sezamową Zielenią i Ryżem
Słodko-pikantny kurczak teriyaki z nutą miodu, sosem sojowym i płatkami chilli, podany z lekko sezamowymi warzywami i białym ryżem. Azjatycki klasyk gotowy w 20 minut – lekki, zdrowy i pyszny. Dzięki zamianie sosu na bezglutenowy, danie idealnie nadaje się również dla osób na diecie bezglutenowej!
Składniki
Danie zawiera:
Sposób przygotowania
1. Przygotuj składniki
-
Kurczaka pokrój w kostkę
-
Dymkę posiekaj
-
Groszek cukrowy i fasolkę zalej wrzątkiem i odstaw na 5 minut
-
Ugotuj ryż: wsyp do garnka, zalej podwójną ilością wody, dodaj sól i gotuj pod przykryciem 12–15 minut na małym ogniu
2. Smaż kurczaka
-
Na dużej patelni rozgrzej olej
-
Wrzuć kurczaka i smaż przez 5–6 minut, aż się zrumieni i będzie gotowy
3. Przygotuj sos teriyaki
-
W miseczce wymieszaj sos sojowy (lub tamari), miód i płatki chilli
-
Powstanie szybki, domowy sos teriyaki
4. Duś kurczaka z sosem
-
Dodaj sos na patelnię do kurczaka wraz z połową dymki
-
Gotuj 5–6 minut, aż mięso pokryje się gęstym, lepkim sosem
5. Wykończ warzywa
-
Do podgotowanych warzyw dodaj olej sezamowy i sezam
-
Wymieszaj, aż się połączą i lekko nabiorą aromatu
6. Podanie
-
Na talerzu ułóż porcję ryżu
-
Obok ułóż warzywa i kurczaka w sosie
-
Polej resztką sosu z patelni i posyp świeżą dymką