Mintaj Zapiekany z Serem i Groszkiem w Maśle Czosnkowym
Delikatny filet z mintaja zapiekany pod serową kruszonką z bułki panko. Podany z pieczonymi ziemniakami oraz duszonym porem i groszkiem konserwowym w aromatycznym maśle czosnkowym.
Składniki
Sposób przygotowania
Przygotowanie warzyw
-
Rozgrzej piekarnik do 220°C. Ziemniaki pokrój w kostkę (ze skórką). Por przekrój wzdłuż, wypłucz i pokrój w cienkie plasterki. Czosnek obierz i posiekaj.
Ser i zioła
-
Zetrzyj ser cheddar (jeśli jest w kawałku). Natkę pietruszki posiekaj drobno.
Serowa kruszonka
-
W misce wymieszaj bułkę panko z tartym serem i szczyptą soli – to będzie kruszonka.
Pieczenie ziemniaków i ryby
-
Ziemniaki przełóż na blachę, skrop oliwą, posól i piecz przez 25 minut. Filety z mintaja osusz ręcznikiem i ułóż na blaszce. Posyp kruszonką i piecz 15 minut.
Warzywa na patelni
-
Rozgrzej oliwę na patelni. Dodaj por i smaż 7–8 minut. Dodaj czosnek oraz 75 ml wody, gotuj 1–2 minuty, dodaj groszek i natkę, łyżeczkę masła i szczyptę soli.
Maślany finał i podanie
-
W miseczce wymieszaj miękkie masło z pozostałym czosnkiem, natką, solą i pieprzem. Gotowego mintaja podawaj z warzywami i ziemniakami, na rybie połóż porcję aromatycznego masła.
Wartości odżywcze
Porcje 2
Wielkość porcji 100 g
- Ilość na porcję
- Kalorie 104kcal
- % Dzienna wartość *
- Tłuszcz całkowity 4g7%
- Węglowodanów całkowicie 10.6g4%
- Błonnik pokarmowy 1.1g5%
- Białko 6.1g13%
* Procent dziennej wartości oparty jest na diecie zawierającej 2000 kalorii. Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne może być wyższe lub niższe w zależności od indywidualnych potrzeb.
Notatka
Zawiera: ryby, mleko, gluten, soja
Z domowych zapasów: masło, sól, pieprz, oliwa z oliwek, woda
Przybory: piekarnik, blacha do pieczenia, patelnia, miska, deska, nóż