...
00%

Kontakt :

  • Adres: Siekierczyna 34-600 Limanowa
  • Godziny pracy 15:00 - 21:00
  • Infolinia: +48 884081780
  • E-mail: biuro@dailybox.pl

Brak produktów w koszyku.

DailyBox - 05/12/2024

Pieczone w piekarniku risotto z groszkiem, porami i boczkiem

Pieczone w piekarniku risotto z groszkiem, porami i boczkiem

Porcje: 2 Czas: 40 minut Trudność: Początkujący
Przejdź do przepisu
0 Dodaj do ulubionych

Pieczone w piekarniku risotto z groszkiem, porami i boczkiem

Risotto z piekarnika to świetny sposób, by cieszyć się intensywnym smakiem przy minimalnym wysiłku. Aromatyczny boczek, delikatny por i słodki groszek tworzą harmonijne połączenie, a dodatek sera nadaje kremowej konsystencji.

0 Dodaj do ulubionych
Czas 40 minut Trudność: Początkujący Porcje: 2 Kalorie na porcje: 558 Najlepsza pora roku: Nadaje się przez cały rok, Zima Dieta:

Składniki

Tryb gotowania Wyłączony

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej piekarnik do 220°C (200°C z termoobiegiem). Na dużej patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek na dużym ogniu. Pokrój w kostkę a następnie podsmaż boczek przez 5-6 minut, aż stanie się złocisty i chrupiący.
  2. W czasie smażenia boczku, por przekrój wzdłuż na pół, dokładnie umyj, aby usunąć piasek, a następnie drobno posiekaj. Zagotuj wodę w czajniku.
  3. Do podsmażonego boczku dodaj posiekany por. Podsmażaj razem przez 3-4 minuty, aż por zacznie mięknąć.
  4. Dodaj ryż Arborio do patelni i smaż przez 2 minuty, mieszając, aby każde ziarenko pokryło się tłuszczem z boczku.
  5. Rozpuść kostkę bulionową w 750 ml wrzącej wody. Wlej bulion na patelnię, dopraw odrobiną pieprzu i dokładnie wymieszaj. Przełóż mieszankę ryżową do naczynia żaroodpornego. Wstaw do piekarnika na 20 minut, aż ryż się ugotuje.
  6. Wyjmij naczynie z piekarnika, dodaj odsączony groszek, wymieszaj i wstaw ponownie na 5 minut, aby groszek się podgrzał. W tym czasie w małej misce przygotuj dressing z octu jabłkowego, oliwy z oliwek i szczypty soli. Wyjmij risotto z piekarnika, wmieszaj tarty ser i od razu podawaj. Na talerzach udekoruj rukolą i polej dressingiem.
  7. Smacznego!
Wartości odżywcze

Porcje 2

Wielkość porcji 100 g


Ilość na porcję
Kalorie 135kcal
% Dzienna wartość *
Tłuszcz całkowity 3.5g6%
Węglowodanów całkowicie 19.6g7%
Błonnik pokarmowy 2.7g11%
Cukry 2.8g
Białko 6.5g13%

* Procent dziennej wartości oparty jest na diecie zawierającej 2000 kalorii. Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne może być wyższe lub niższe w zależności od indywidualnych potrzeb.

Notatka

Alergeny: mleko

Słowa kluczowe: pieczone risotto, risotto z groszkiem, risotto z porami, risotto z boczkiem, przepis na risotto, danie z piekarnika, kremowe risotto, szybki obiad, kuchnia włoska, risotto na ciepło

Previous
All posts
Next
0 Dodaj do ulubionych
Min
0 Dodaj do ulubionych

Udostępnij w swojej sieci społecznościowej

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.