Pieczone w piekarniku risotto z groszkiem, porami i boczkiem
Risotto z piekarnika to świetny sposób, by cieszyć się intensywnym smakiem przy minimalnym wysiłku. Aromatyczny boczek, delikatny por i słodki groszek tworzą harmonijne połączenie, a dodatek sera nadaje kremowej konsystencji.
0
Dodaj do ulubionych
Składniki
Sposób przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 220°C (200°C z termoobiegiem). Na dużej patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek na dużym ogniu. Pokrój w kostkę a następnie podsmaż boczek przez 5-6 minut, aż stanie się złocisty i chrupiący.
- W czasie smażenia boczku, por przekrój wzdłuż na pół, dokładnie umyj, aby usunąć piasek, a następnie drobno posiekaj. Zagotuj wodę w czajniku.
- Do podsmażonego boczku dodaj posiekany por. Podsmażaj razem przez 3-4 minuty, aż por zacznie mięknąć.
- Dodaj ryż Arborio do patelni i smaż przez 2 minuty, mieszając, aby każde ziarenko pokryło się tłuszczem z boczku.
- Rozpuść kostkę bulionową w 750 ml wrzącej wody. Wlej bulion na patelnię, dopraw odrobiną pieprzu i dokładnie wymieszaj. Przełóż mieszankę ryżową do naczynia żaroodpornego. Wstaw do piekarnika na 20 minut, aż ryż się ugotuje.
- Wyjmij naczynie z piekarnika, dodaj odsączony groszek, wymieszaj i wstaw ponownie na 5 minut, aby groszek się podgrzał. W tym czasie w małej misce przygotuj dressing z octu jabłkowego, oliwy z oliwek i szczypty soli. Wyjmij risotto z piekarnika, wmieszaj tarty ser i od razu podawaj. Na talerzach udekoruj rukolą i polej dressingiem.
- Smacznego!
Wartości odżywcze
Porcje 2
Wielkość porcji 100 g
- Ilość na porcję
- Kalorie 135kcal
- % Dzienna wartość *
- Tłuszcz całkowity 3.5g6%
- Węglowodanów całkowicie 19.6g7%
- Błonnik pokarmowy 2.7g11%
- Cukry 2.8g
- Białko 6.5g13%
* Procent dziennej wartości oparty jest na diecie zawierającej 2000 kalorii. Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne może być wyższe lub niższe w zależności od indywidualnych potrzeb.
Notatka
Alergeny: mleko