Sałatka z kozim serem i zielonym sosem z kolendry
Delikatna sałatka z pieczonymi batatami i czerwoną cebulą, podawana z kremowym kozim serem obtoczonym w aromatycznych nasionach czarnuszki. Idealne, lekkie danie z polskim akcentem i orientalną nutą.

0
Dodaj do ulubionych
Składniki
Sposób przygotowania
-
Rozgrzej piekarnik do 220°C (200°C z termoobiegiem). Batata pokrój w duże kawałki, cebulę na ćwiartki, nie zdejmując skórki. Ułóż warzywa na blasze z papierem do pieczenia (można bez papieru), skrop olejem roślinnym, dopraw solą i pieprzem. Piecz przez 20-30 minut, aż będą miękkie.
-
W moździerzu (lub drobno posiekaj) zmiażdż imbir, czosnek, chilli (opcjonalnie) i kolendrę. Dodaj sok z połowy limonki, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól i szczyptę cukru. Wymieszaj wszystko dokładnie, tworząc sos kolendrowy.
-
W misce wymieszaj sok z drugiej połowy limonki, 2 łyżki oliwy z oliwek oraz szczyptę soli i pieprzu. Odstaw na później.
-
Na desce rozsyp nasiona czarnuszki. Ser kozi pokrój na mniejsze kawałki i obtocz je w nasionach czarnuszki, aż będą równomiernie pokryte.
-
Po upieczeniu, usuń skórkę z cebuli, podziel ją na płatki. Wymieszaj pieczone bataty, cebulę i sałatę z przygotowanym dressingiem w dużej misce.
-
Sałatkę przełóż na talerz, posyp kawałkami koziego sera obtoczonego w czarnuszce, a na wierzch nałóż zielony sos kolendrowy.
-
Smacznego!
Wartości odżywcze
Porcje 1
- Ilość na porcję
- Kalorie 82kcal
- % Dzienna wartość *
- Tłuszcz całkowity 2.5g4%
- Węglowodanów całkowicie 12.9g5%
- Błonnik pokarmowy 1.9g8%
- Białko 2.8g6%
* Procent dziennej wartości oparty jest na diecie zawierającej 2000 kalorii. Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne może być wyższe lub niższe w zależności od indywidualnych potrzeb.