Wieprzowina z Grzybowa Kruszonką
Soczyste steki z polędwicy wieprzowej, obsypane aromatyczną kruszonką z pieczarek, cebuli, chrupiącego panko i dojrzewającego cheddara. Wszystko zapiekane na złoty kolor i podane z maślanymi ziemniakami oraz fasolką szparagową.
Składniki
Sposób przygotownia
-
Rozgrzej piekarnik do 200°C (180°C z termoobiegiem).
-
Na patelni rozgrzej 1/2 łyżki oliwy z oliwek na dużym ogniu. Osusz steki z wieprzowiny i przypraw solą oraz pieprzem.
-
Smaż brzegi steków przez 1 minutę, używając szczypiec, aby trzymać mięso, następnie smaż każdą stronę przez 2 minuty, aż będą złociste.
-
Przenieś steki na blachę wyłożoną folią i pozostaw do ostygnięcia. Zachowaj patelnię na później.
-
Obierz i drobno posiekaj cebulę. Na patelni, na której smażyłeś wieprzowinę, rozgrzej trochę masła.
-
Dodaj cebualę i smaż przez 3 minuty na dużym ogniu, mieszając. Następnie przykryj, zmniejsz ogień i duś przez 10-15 minut, aż cebula stanie się miękka i złota.
-
Pokrój pieczarki w cienkie plastry, zetrzyj. Ziemniaki pokrój w mniejsze kawałki, a fasolkę szparagową przytnij na końcach i przekrój na pół.
-
Zagotuj wodę w czajniku.
-
Gdy cebula będzie miękka, odkryj patelnię i zwiększ ogień, aby odparować nadmiar płynów.
-
Dodaj pieczarki do cebuli i smaż przez 5 minut, aż będą złote, a płyny odparują. Przypraw solą i pieprzem.
-
Posmaruj ostudzone steki musztardą a na wierzchu rozłóż mieszankę grzybową.
-
Posyp panko, tartym serem i papryką.
-
Piecz w piekarniku przez 10-15 minut, aż wierzch będzie złoty, a mięso dobrze wypieczone.
-
Ziemniaki wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj przez 7 minut.
-
Dodaj fasolkę i gotuj kolejne 3-4 minuty, aż będą miękkie.
-
Odcedź, a następnie dodaj do garnka kawałek masła i podgrzewaj na małym ogniu, aby je obtoczyć. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj wieprzowinę z grzybową kruszonką razem z maślanymi ziemniakami i fasolką szparagową.
-
Smacznego!