Grillowany stek wołowy z sałatka z rukoli
Soczysty stek podawany z chrupiącymi pieczonymi ziemniakami oraz świeżą sałatką z rukoli, pomidorków koktajlowych i płatków dojrzewającego sera.

0
Dodaj do ulubionych
Składniki
Sposób przygotowania
-
Rozgrzej piekarnik do 200°C (lub 180°C z termoobiegiem).
-
Ziemniaki umyj i pokrój na kawałki wielkości kęsa.
-
Pomidorki koktajlowe przekrój na pół.
-
Za pomocą obieraczki lub tarki do warzyw zetrzyj ser na cienkie płatki.
-
Ułóż pokrojone ziemniaki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
-
Skrop je oliwą z oliwek, dopraw solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj.
-
Piecz w piekarniku przez 20-30 minut, aż ziemniaki będą złociste i chrupiące.
-
W dużej misce wymieszaj ocet balsamiczny z 1 łyżką oliwy z oliwek, szczyptą soli i pieprzu – to Twój dressing.
-
Opcjonalnie dodaj soki, które wypłyną ze steku podczas odpoczynku, aby wzbogacić smak dressingu.
-
Stek osusz papierowym ręcznikiem, skrop oliwą z oliwek i obficie dopraw solą oraz pieprzem z obu stron. Rozgrzej dużą patelnię (najlepiej nieprzywierającą) na wysokim ogniu. Gdy patelnia będzie bardzo gorąca, połóż na niej stek. Smaż według preferencji: Krwisty (rare): około 2 minuty z każdej strony. Średnio wysmażony (medium): 3-4 minuty z każdej strony.
-
Dobrze wysmażony (well done): 5-6 minut z każdej strony.
-
Do miski z dressingiem dodaj rukolę i przekrojone pomidorki koktajlowe.
-
Delikatnie wymieszaj, aby składniki pokryły się dressingiem.
-
Dodaj połowę płatków sera i ponownie wymieszaj.
-
Pieczone ziemniaki rozłóż równomiernie na talerzach.
-
Na ziemniakach ułóż sałatkę z rukoli i pomidorów.
-
Stek pokrój na cienkie plasterki i ułóż na wierzchu sałatki.
-
Całość posyp pozostałymi płatkami sera.
-
Jeśli chcesz, skrop danie pozostałym dressingiem lub sokami ze steku. Smacznego!
Wartości odżywcze
Porcje 1
- Ilość na porcję
- Kalorie 180kcal
- % Dzienna wartość *
- Tłuszcz całkowity 7g11%
- Węglowodanów całkowicie 21g8%
- Cukry 1.5g
- Białko 8g16%
* Procent dziennej wartości oparty jest na diecie zawierającej 2000 kalorii. Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne może być wyższe lub niższe w zależności od indywidualnych potrzeb.