Pieczony ryż z pomidorami, papryką i kurczakiem w miodowej glazurze
Prosty przepis na pyszny obiad, który zadowoli całą rodzinę. Aromatyczny ryż basmati pieczony w pomidorowo-paprykowym sosie oraz soczysta pierś kurczaka w złocistej miodowej glazurze to idealne połączenie smaków. Dodatek cytryny i pietruszki dodaje daniu świeżości.
0
Dodaj do ulubionych
Składniki
Sposób przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 220°C (200°C z termoobiegiem). Ryż basmati umieść w naczyniu żaroodpornym i zalej 300 ml wrzącej wody (lub odpowiednio więcej, jeśli używasz innej ilości ryżu). Przykryj szczelnie folią aluminiową i piecz w piekarniku przez 10 minut.
- Cebulę obierz i drobno posiekaj. Czosnek obierz i drobno posiekaj lub zetrzyj. Pomidora oraz paprykę pokrój w drobną kostkę (paprykę wcześniej wydrąż z nasion).
- Rozgrzej dużą patelnię z odrobiną oliwy z oliwek na dużym ogniu. Dodaj posiekaną cebulę, paprykę, pomidora, połowę czosnku, 1 łyżeczkę wędzonej papryki, pastę pomidorową oraz rozpuszczoną kostkę rosołową. Dopraw szczyptą soli i smaż przez 4-5 minut, aż warzywa zmiękną – to Twój pomidorowo-paprykowy sos.
- Po 10 minutach wyjmij naczynie z ryżem z piekarnika. Wymieszaj ryż z pomidorowo-paprykowym sosem i ponownie przykryj folią aluminiową. Piecz przez kolejne 15-20 minut, aż ryż wchłonie wszystkie smaki.
- W międzyczasie rozbij piersi kurczaka na równą grubość, używając wałka do ciasta (mięso owiń folią spożywczą, aby uniknąć bałaganu). Dopraw szczyptą soli. Na czystej patelni rozgrzej odrobinę oliwy na średnim ogniu i smaż piersi kurczaka przez 6-7 minut z każdej strony, aż się zarumienią. Następnie dodaj miód i smaż jeszcze 2-3 minuty, aż powstanie złocista glazura.
- W miseczce wymieszaj pozostały czosnek, łyżeczkę wędzonej papryki, sok z całej cytryny, 1 łyżkę oliwy oraz sól i pieprz – to Twój czosnkowy dressing. Pokrój piersi kurczaka w plastry. Podawaj pieczony ryż z kawałkami kurczaka, posyp posiekaną pietruszką i polej dressingiem czosnkowym. Dodaj kawałek cytryny na bok.
- Smacznego!
Wartości odżywcze
Porcje 2
Wielkość porcji 100 g
- Ilość na porcję
- Kalorie 111kcal
- % Dzienna wartość *
- Tłuszcz całkowity 0.7g2%
- Węglowodanów całkowicie 16.6g6%
- Błonnik pokarmowy 1.2g5%
- Cukry 4.1g
- Białko 9.2g19%
* Procent dziennej wartości oparty jest na diecie zawierającej 2000 kalorii. Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne może być wyższe lub niższe w zależności od indywidualnych potrzeb.