...
00%

Kontakt :

  • Adres: Siekierczyna 34-600 Limanowa
  • Godziny pracy 15:00 - 21:00
  • Infolinia: +48 884081780
  • E-mail: biuro@dailybox.pl

Brak produktów w koszyku.

DailyBox - 09/12/2024

Rustykalna lazania z bakłażanem i szpinakiem

Rustykalna lazania z bakłażanem i szpinakiem

Porcje: 3 Czas: 45 minut Trudność: Początkujący
Przejdź do przepisu
0 Dodaj do ulubionych

Rustykalna lazania z bakłażanem i szpinakiem

Rustykalna wersja tradycyjnej lazanii – kawałki makaronu w aromatycznym sosie pomidorowym z bakłażanem, szpinakiem i włoskimi przyprawami. Wykończona ciągnącą się mozzarellą i zapieczonym serem, ta lazania to idealne danie na rodzinny obiad.

0 Dodaj do ulubionych
Czas 45 minut Trudność: Początkujący Porcje: 3 Kalorie na porcje: 512 Najlepsza pora roku: Nadaje się przez cały rok, Zima Dieta:

Składniki

Tryb gotowania Wyłączony

Sposób przygotowania

  1. Zagotuj wodę w czajniku. Połam makaron lasagne na średnie kawałki i gotuj w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy przez 5–7 minut, aż będzie al dente. Odcedź, opłucz zimną wodą i odstaw. Posiekaj cebulę i czosnek. Pokrój bakłażana w ćwiartki, a następnie na cienkie plasterki.
  2. Na dużej patelni rozgrzej oliwę.
  3. Dodaj cebulę z odrobiną soli i smaż przez 6–7 minut, aż zmięknie.
  4. Dodaj bakłażana i smaż przez kolejne 6–8 minut, aż będzie miękki.
  5. W 340 ml gorącej wody rozpuść kostkę bulionową. Wymieszaj bulion z pomidorami z puszki, koncentratem pomidorowym, sosem sojowym i oregano. Dodaj czosnek do bakłażana, smaż przez 30 sekund, a następnie wlej przygotowany sos pomidorowy.
  6. Do patelni dodaj szpinak i mieszaj, aż zwiędnie (ok. 2–3 minuty).
  7. Następnie wrzuć kawałki makaronu i dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki pokryły się sosem. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 14–16 minut, aż sos zgęstnieje.
  8. Rozgrzej piekarnik do funkcji grilla.
  9. Odsącz i porwij mozzarellę na kawałki, a następnie delikatnie osusz ją papierem kuchennym. Posyp danie mozzarellą i tartym włoskim serem. Wstaw patelnię do piekarnika i zapiekaj przez 3–4 minuty, aż ser się roztopi i zarumieni.
  10. Wyjmij patelnię z piekarnika i odstaw na 5 minut, aby smaki się przegryzły i danie łatwiej się nakładało. Podawaj na talerzach, doprawiając świeżo zmielonym pieprzem.
  11. Smacznego!
Wartości odżywcze

Porcje 3

Wielkość porcji 100 g


Ilość na porcję
Kalorie 107kcal
% Dzienna wartość *
Tłuszcz całkowity 3.6g6%
Węglowodanów całkowicie 2.3g1%
Błonnik pokarmowy 1.1g5%
Cukry 3.1g
Białko 5.8g12%

* Procent dziennej wartości oparty jest na diecie zawierającej 2000 kalorii. Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne może być wyższe lub niższe w zależności od indywidualnych potrzeb.

Notatka

Alergeny: gluten, jajko, mleko, soja

Słowa kluczowe: rustykalna lasania, lasania z bakłażanem, lasania ze szpinakiem, wegetariańska lasania, bakłażan, szpinak, lasania z warzywami, włoska lasania, lasania bez mięsa, lasania wegetariańska, danie z bakłażanem, lasania z serami, przepisy na lasanię, lasania z ricottą, zapiekanka warzywna, zdrowa lasania, obiad z bakłażanem, przepis na lasanię

Previous
All posts
Next
0 Dodaj do ulubionych
Min
0 Dodaj do ulubionych

Udostępnij w swojej sieci społecznościowej

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.