Rustykalna lazania z bakłażanem i szpinakiem
Rustykalna wersja tradycyjnej lazanii – kawałki makaronu w aromatycznym sosie pomidorowym z bakłażanem, szpinakiem i włoskimi przyprawami. Wykończona ciągnącą się mozzarellą i zapieczonym serem, ta lazania to idealne danie na rodzinny obiad.
0
Dodaj do ulubionych
Składniki
Sposób przygotowania
- Zagotuj wodę w czajniku. Połam makaron lasagne na średnie kawałki i gotuj w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy przez 5–7 minut, aż będzie al dente. Odcedź, opłucz zimną wodą i odstaw. Posiekaj cebulę i czosnek. Pokrój bakłażana w ćwiartki, a następnie na cienkie plasterki.
- Na dużej patelni rozgrzej oliwę.
- Dodaj cebulę z odrobiną soli i smaż przez 6–7 minut, aż zmięknie.
- Dodaj bakłażana i smaż przez kolejne 6–8 minut, aż będzie miękki.
- W 340 ml gorącej wody rozpuść kostkę bulionową. Wymieszaj bulion z pomidorami z puszki, koncentratem pomidorowym, sosem sojowym i oregano. Dodaj czosnek do bakłażana, smaż przez 30 sekund, a następnie wlej przygotowany sos pomidorowy.
- Do patelni dodaj szpinak i mieszaj, aż zwiędnie (ok. 2–3 minuty).
- Następnie wrzuć kawałki makaronu i dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki pokryły się sosem. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 14–16 minut, aż sos zgęstnieje.
- Rozgrzej piekarnik do funkcji grilla.
- Odsącz i porwij mozzarellę na kawałki, a następnie delikatnie osusz ją papierem kuchennym. Posyp danie mozzarellą i tartym włoskim serem. Wstaw patelnię do piekarnika i zapiekaj przez 3–4 minuty, aż ser się roztopi i zarumieni.
- Wyjmij patelnię z piekarnika i odstaw na 5 minut, aby smaki się przegryzły i danie łatwiej się nakładało. Podawaj na talerzach, doprawiając świeżo zmielonym pieprzem.
- Smacznego!
Wartości odżywcze
Porcje 3
Wielkość porcji 100 g
- Ilość na porcję
- Kalorie 107kcal
- % Dzienna wartość *
- Tłuszcz całkowity 3.6g6%
- Węglowodanów całkowicie 2.3g1%
- Błonnik pokarmowy 1.1g5%
- Cukry 3.1g
- Białko 5.8g12%
* Procent dziennej wartości oparty jest na diecie zawierającej 2000 kalorii. Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne może być wyższe lub niższe w zależności od indywidualnych potrzeb.
Notatka
Alergeny: gluten, jajko, mleko, soja