Spaghetti z łososiem, cytryną i ziołami
Szybkie i eleganckie danie z łososiem w kremowym sosie cytrynowo-czosnkowym. Podane z makaronem spaghetti, szpinakiem i świeżymi ziołami. Doskonały wybór na lekki, ale sycący obiad!
0
Dodaj do ulubionych
Składniki
Sposób przygotowania
- Na desce posiekaj ząbek czosnku bardzo drobno, a następnie posól go szczyptą soli. Rozgnieć czosnek płaską stroną noża, aż powstanie gładka pasta.
- Na dużej patelni rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Dopraw filet z łososia solą i pieprzem. Smaż przez 3–4 minuty z każdej strony, aż nabierze złotego koloru.
- W garnku zagotuj osoloną wodę.
- Dodaj makaron i szpinak. Gotuj przez 2–3 minuty, aż makaron będzie al dente, a szpinak zwiędnie.
- Odcedź, pozostawiając filiżankę wody z gotowania.
- Na tej samej patelni, na której smażyłeś łososia, dodaj przygotowaną pastę czosnkową oraz sok z połowy cytryny.
- Rozpuść połowę kostki bulionowej w 100 ml gorącej wody i wlej ją na patelnię. Dodaj serek kremowy i mieszaj, aż powstanie gładki sos.
- Usuń skórę z łososia i podziel rybę na mniejsze kawałki.
- Dodaj kawałki łososia oraz makaron ze szpinakiem do sosu na patelni.
- Delikatnie wymieszaj, aby makaron pokrył się sosem. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodaj trochę zachowanej wody z gotowania makaronu.
- Przełóż danie na talerz. Posyp posiekanym szczypiorkiem i tartym włoskim serem. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem.
- Smacznego!
Wartości odżywcze
Porcje 1
Wielkość porcji 100 g
- Ilość na porcję
- Kalorie 226kcal
- % Dzienna wartość *
- Tłuszcz całkowity 11.2g18%
- Węglowodanów całkowicie 19.6g7%
- Błonnik pokarmowy 1g4%
- Cukry 1.4g
- Białko 11.5g23%
* Procent dziennej wartości oparty jest na diecie zawierającej 2000 kalorii. Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne może być wyższe lub niższe w zależności od indywidualnych potrzeb.
Notatka
Alergeny: mleko, gluten, jajko