Kokosowe curry z mango i słodkich ziemniaków
Kokosowe curry z nutą mango i ananasa to prawdziwa uczta smaków. Kremowy sos kokosowo-orzechowy otula kawałki słodkich ziemniaków a orzeszki w glazurze z mango i ananasa oraz świeża kolendra nadają daniu wykwintności i aromatu. Idealne na lekki, zdrowy obiad!
0
Dodaj do ulubionych
Składniki
Sposób przygotowania
- Na suchej patelni upraż orzeszki ziemne na średnim ogniu przez 1–2 minuty, aż delikatnie się zrumienią. Następnie dodaj dżem z mango i anasa, wymieszaj i smaż przez kolejną minutę. Przełóż na talerz, ostudź i włóż do lodówki.
- Zagotuj wodę w czajniku. Obierz i drobno posiekaj cebulę. Na tej samej patelni rozgrzej olej roślinny, dodaj cebulę ze szczyptą soli i smaż przez 3–4 minuty, aż zmięknie.
- W tym czasie obierz i drobno posiekaj czosnek oraz imbir. Dodaj czosnek i imbir do patelni. Smaż wszystko przez 2–3 minuty.
- Obierz słodkie ziemniaki i pokrój na kawałki wielkości kęsa. Wrzuć je na patelnię i smaż przez 2–3 minuty, aż delikatnie się zrumienią.
- W 460 ml przegotowanej wody rozpuść mieszankę bulionu, krem kokosowy oraz masło orzechowe. Dodaj proszek curry i łyżeczkę miodu. Wlej sos do patelni, wymieszaj i gotuj przez 10 minut pod przykryciem, aż ziemniaki zmiękną.
- Usuń pestki z papryki i pokrój ją w grube paski. Dodaj paprykę i kukurydzę z puszki do curry, gotuj jeszcze 2 minuty, aż warzywa będą chrupiące. Na koniec posiekaj kolendrę i wyjmij orzeszki w glazurze. Podawaj curry w miseczkach, udekorowane kolendrą i orzeszkami ziemnymi.
- Smacznego!
Wartości odżywcze
Porcje 3
Wielkość porcji 100 g
- Ilość na porcję
- Kalorie 121kcal
- % Dzienna wartość *
- Tłuszcz całkowity 5.4g9%
- Węglowodanów całkowicie 15.7g6%
- Błonnik pokarmowy 2.7g11%
- Cukry 6.5g
- Białko 3.2g7%
* Procent dziennej wartości oparty jest na diecie zawierającej 2000 kalorii. Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne może być wyższe lub niższe w zależności od indywidualnych potrzeb.
Notatka
Alergeny: orzeszki ziemne