Polędwiczka Wieprzowa w Sosie Musztardowo-Szczypiorkowym z Tłuczonymi Ziemniakami i Rukolą
Delikatna polędwiczka wieprzowa smażona i duszona z porem w kremowym sosie musztardowo-serkowym. Podana z rustykalnymi tłuczonymi ziemniakami i świeżą rukolą. Pyszny i szybki obiad – domowy klasyk z nutą elegancji.
Składniki
Danie zawiera:
Sposób przygotowania
1. Przygotowanie składników:
-
Wyjmij polędwiczkę z lodówki. Umyj warzywa. Ziemniaki pokrój na kawałki, por w grube plastry, szczypiorek drobno posiekaj. Zagotuj wodę na bulion.
2. Obsmaż mięso:
-
Na dużej patelni rozgrzej olej. Osusz mięso, dopraw solą i pieprzem. Obsmaż z jednej strony przez 3 minuty na dużym ogniu.
3. Ugotuj ziemniaki:
-
Ziemniaki gotuj w osolonej wodzie (lub w mikrofalówce pod folią spożywczą z nacięciami) przez 6–10 minut do miękkości. Odcedź.
4. Duś mięso z porem:
-
Przewróć mięso na drugą stronę i smaż jeszcze 1 minutę. Dodaj por i bulion. Przykryj i duś przez 4–5 minut.
5. Przygotuj dodatki:
-
Do ugotowanych ziemniaków dodaj masło, sól i pieprz, rozgnieć je widelcem. Rukolę opłucz i osusz.
6. Wykończ sos i podaj danie:
-
Zdejmij pokrywkę. Dodaj serek, musztardę i szczypiorek. Gotuj jeszcze 2 minuty bez przykrycia, aż sos zgęstnieje. Dopraw do smaku. Podawaj mięso z ziemniakami i rukolą, polej wszystko sosem.