Kurczak w Glazurze Miodowej z Pieczonym Ryżem w Pomidorowo-Paprykowym Sosie
Aromatyczne danie w stylu portugalskim, które łączy soczystego kurczaka w miodowej glazurze z pieczonym ryżem w warzywnym sosie. Kolorowe, rozgrzewające i pełne smaku – idealne na codzienny obiad i kolację!
Składniki
Sposób przygotowania
Wstępne pieczenie ryżu i przygotowanie mięsa
-
Rozgrzej piekarnik do 220°C (lub 200°C z termoobiegiem). Zagotuj wodę. Ryż wsyp do naczynia żaroodpornego, zalej odpowiednią ilością wrzątku (wg tabeli), przykryj szczelnie folią aluminiową i wstaw do piekarnika na 10 minut. Kurczaka wyjmij z lodówki, aby się ogrzał.
Przygotowanie warzyw
-
Obierz i drobno posiekaj cebulę i czosnek. Paprykę oczyść z nasion i pokrój w kostkę. Pomidory również pokrój w kostkę. Posiekaj natkę pietruszki razem z łodyżkami.
Gotowanie warzywnego sosu
-
Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć cebulę, paprykę, pomidory, połowę czosnku, paprykę wędzoną, koncentrat pomidorowy i pokruszoną kostkę bulionową. Dopraw solą i smaż około 5 minut, aż warzywa zmiękną i stworzą aromatyczną bazę.
Wymieszanie sosu z ryżem i dalsze pieczenie
-
Po 10 minutach pieczenia wyjmij ryż z piekarnika. Wymieszaj go dokładnie z warzywnym sosem. Przykryj ponownie i piecz kolejne 15–20 minut, aż cały płyn się wchłonie, a ryż będzie miękki.
Smażenie kurczaka z glazurą
-
Filety z kurczaka przekrój wzdłuż i delikatnie rozbij wałkiem lub tłuczkiem. Oprósz solą. Na rozgrzanej patelni obsmaż je z obu stron przez 6–7 minut, aż będą rumiane. Następnie polej je miodem i smaż jeszcze 1–2 minuty, aby powstała błyszcząca glazura.
Przygotowanie dressingu i podanie dania
-
W miseczce wymieszaj pozostały czosnek, resztę posiekanej natki, sok z cytryny, 1 łyżkę oliwy, sól i pieprz – to będzie cytrynowy dressing. Pokrój kurczaka w plastry, podawaj z pieczonym ryżem i dressingiem. Można ozdobić natką i kawałkiem cytryny.
Wartości odżywcze
Porcje 2
Wielkość porcji 100g
- Ilość na porcję
- Kalorie 124kcal
- % Dzienna wartość *
- Tłuszcz całkowity 3.2g5%
- Węglowodanów całkowicie 15.7g6%
- Błonnik pokarmowy 1.5g6%
- Cukry 4.9g
- Białko 6.7g14%
* Procent dziennej wartości oparty jest na diecie zawierającej 2000 kalorii. Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne może być wyższe lub niższe w zależności od indywidualnych potrzeb.
Notatka
Alergeny: miód
Z domowych zapasów: oliwa z oliwek, sól, pieprz
Przybory: naczynie żaroodporne, patelnia, deska do krojenia, nóż kuchenny, wałek do ciasta lub tłuczek, 2 miseczki, tarka