Chrupiący kurczak cytrynowy z ostrym ryżem i brokułami
Soczysty kurczak w marynacie peri peri opartej na ostrym chilli, cytrynie i paście pomidorowej, podany z aromatycznym ryżem i orzeźwiającą sałatą z cytrynowym dressingiem. Idealne danie inspirowane kuchnią portugalską.
Składniki
Sposób Przygotowania
-
Krok 1
W garnku umieść ryż i zalej 225 ml zimnej wody. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem 12-15 minut, aż woda się wchłonie. Odstaw na bok. Brokuły podziel na mniejsze kawałki i umieść na dużym kawałku folii aluminiowej. Dodaj trochę masła i odrobinę wody. Zamknij folię szczelnie i piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C (termoobieg: 180°C) przez 15 minut. -
Krok 2
Czosnek obierz i drobno posiekaj lub zetrzyj. Z połowy cytryny wyciśnij sok, a drugą pokrój na cienkie plasterki (po 2 na osobę). W misce wymieszaj sok z cytryny, miód, sos sojowy, łyżeczkę mąki kukurydzianej i 100 ml zimnej wody – to będzie sos cytrynowy. -
Krok 3
Filety z kurczaka przekrój wzdłuż na paski, a następnie na mniejsze kawałki. W misce połącz pozostałą mąkę kukurydzianą, przyprawę pięciu smaków, łyżeczkę cukru i szczyptę pieprzu. Obtocz w mieszance kawałki kurczaka, dokładnie pokrywając je panierką. -
Krok 4
Na dużej patelni rozgrzej solidną ilość oleju. Smaż kurczaka przez 5-6 minut z każdej strony, aż będzie złocisty i chrupiący. Gdy mięso się usmaży, przełóż je na talerz, pozostawiając patelnię. -
Krok 5
Szczypiorek pokrój drobno, a papryczkę chili przekrój wzdłuż, usuń pestki i posiekaj. Dodaj szczypiorek i chili do ugotowanego ryżu, mieszając wszystko – to będzie ostry ryż. -
Krok 6
Na patelnię dodaj drobno oleju, wrzuć czosnek i podsmażaj przez minutę. Następnie wlej sos cytrynowy i gotuj na średnim ogniu, aż zgęstnieje i będzie lepki (ok. 2-3 minuty). Na talerzu podaj porcję ryżu, obok brokuły, a na wierzchu chrupiącego kurczaka. Polej sosem i udekoruj plasterkami cytryny. Smacznego!