Chuda Wołowina z Makaronem Spaghetti Bolognese
Ta wersja klasycznego spaghetti bolognese jest doskonała na szybki, sycący obiad w tygodniu. Soczysty sos z chudego mięsa wołowego z dodatkiem aromatycznych przypraw, a na wierzchu roztapiający się ser i świeża natka pietruszki.
Składniki
Sposób Przygotowania
-
Krok 1
Zagotuj wodę w czajniku. Obierz cebulę i marchewkę, a następnie drobno je posiekaj. Obierz także czosnek i odłóż na bok, by później go zetrzeć lub drobno posiekać.
-
Krok 2
Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu i wlej łyżkę oliwy z oliwek. Dodaj posiekaną cebulę oraz marchewkę. Dopraw szczyptą soli i smaż przez około 3-4 minuty, aż warzywa staną się miękkie i zaczną lekko się rumienić. Regularnie mieszaj, aby warzywa nie przypaliły się.
-
Krok 3
Zwiększ ogień na wysoki, dodaj wołowinę mieloną na patelnię. Smaż przez 3-4 minuty, rozdrabniając mięso drewnianą łyżką, aż całkowicie się zarumieni. Upewnij się, że nie ma już surowych kawałków.
-
Krok 4
W międzyczasie w dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Wrzuć spaghetti i gotuj przez 8-10 minut, aż będzie al dente (makaron powinien być lekko twardy). Odcedź makaron i odłóż do czasu podania. W kubku rozpuść kostkę rosołową oraz sos sojowy w 100 ml wrzącej wody – to będzie twój bulion.
-
Krok 5
Gdy mięso się zarumieni, dodaj do patelni drobno posiekany czosnek oraz przecier pomidorowy. Mieszaj przez około 1 minutę, aby wydobyć smak czosnku. Następnie dodaj krojone pomidory, przygotowany bulion, suszone oregano oraz świeżo mielony pieprz. Gotuj sos na średnim ogniu przez 4-5 minut, aż zgęstnieje i mięso będzie w pełni ugotowane. Na koniec dorzuć kilka listków świeżej bazylii, delikatnie mieszając sos.
-
Krok 6
Posiekaj natkę pietruszki oraz świeżą bazylię. Zetrzyj ser na drobnej tarce. Na talerzach ułóż ugotowany makaron, polej go obficie sosem bolognese, a następnie posyp startym serem oraz świeżą bazylią i natką pietruszki. Smacznego!
Wartości odżywcze
Porcje 2
- Ilość na porcję
- Kalorie 140kcal
- % Dzienna wartość *
- Tłuszcz całkowity 2.3g4%
- Tłuszcze nienasycone 1g5%
- Węglowodanów całkowicie 19.4g7%
- Błonnik pokarmowy 1.7g7%
- Cukry 3.3g
- Białko 10.5g21%
* Procent dziennej wartości oparty jest na diecie zawierającej 2000 kalorii. Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne może być wyższe lub niższe w zależności od indywidualnych potrzeb.