Krewetki królewskie w pomarańczowym sosie z sezamem
Aromatyczne krewetki w sezamowej panierce, podane z pomarańczowym sosem o lekko słodko-kwaśnym smaku i kolorowym bukietem warzyw. Ten szybki stir-fry to prawdziwa uczta dla zmysłów, a jednocześnie zdrowy wybór z mnóstwem białka i warzyw.
0
Dodaj do ulubionych
Składniki
Sposób przygotowania
- Dodaj ryż basmati i 150 ml zimnej wody do garnka. Doprowadź do wrzenia, przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 10-12 minut, aż woda się wchłonie. Zdejmij z ognia i zostaw pod przykryciem do podania.
- Usuń gniazdo nasienne z papryki i pokrój ją w cienkie paski. Cebulę obierz, pokrój na kawałki i rozdziel na płatki. Wyciskaj sok z pomarańczy do miseczki, dodaj miód, ocet ryżowy i sos sojowy, dokładnie wymieszaj – to będzie twój pomarańczowy sos.
- W misce wymieszaj skrobię kukurydzianą, sezam i połowę mieszanki pięciu przypraw. Dodaj łyżkę zimnej wody i wymieszaj na pastę. Wrzuć krewetki do mieszanki i dokładnie obtocz je w panierce.
- Na dużej patelni rozgrzej solidną porcję oleju. Wrzuć obtoczone w panierce krewetki i smaż na dużym ogniu przez 2-3 minuty z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące. Przełóż na talerz i odstaw.
- Na tej samej patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Wrzuć cebulę, paprykę i resztę mieszanki pięciu przypraw. Smaż przez 3-4 minuty, aż warzywa lekko zmiękną. Dodaj przygotowany pomarańczowy sos i gotuj przez 2-3 minuty, aż sos zacznie gęstnieć.
- Dodaj usmażone krewetki do warzyw i wymieszaj, aby dobrze pokryły się sosem. Podawaj stir-fry na gorącym ryżu basmati.
- Smacznego!
Wartości odżywcze
Porcje 1
- Ilość na porcję
- Kalorie 120kcal
- % Dzienna wartość *
- Tłuszcz całkowity 0.8g2%
- Tłuszcze nienasycone 0.1g1%
- Węglowodanów całkowicie 22.1g8%
- Błonnik pokarmowy 1.5g6%
- Cukry 4.9g
- Białko 5.5g11%
- Jod 0.77 mcg
* Procent dziennej wartości oparty jest na diecie zawierającej 2000 kalorii. Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne może być wyższe lub niższe w zależności od indywidualnych potrzeb.
Notatka
Alergeny: skorupiaki, soja, sezam