...
00%

Kontakt :

  • Adres: Siekierczyna 34-600 Limanowa
  • Godziny pracy 15:00 - 21:00
  • Infolinia: +48 884081780
  • E-mail: biuro@dailybox.pl

Brak produktów w koszyku.

DailyBox - 09/12/2024

Gnocchi zapiekane w ragù z pieczarek, bazylii i soczewicy

Gnocchi zapiekane w ragù z pieczarek, bazylii i soczewicy

Porcje: 3 Czas: 35 minut Trudność: Początkujący
Przejdź do przepisu
0 Dodaj do ulubionych

Gnocchi zapiekane w ragù z pieczarek, bazylii i soczewicy

Rozgrzewające i sycące gnocchi zapiekane w aromatycznym ragù z pieczarek, zielonej soczewicy, szpinaku i świeżej bazylii. Całość zwieńczona złocistą, zapieczoną warstwą włoskiego sera. Idealne danie na zakończenie intensywnego dnia.

0 Dodaj do ulubionych
👍 Łatwy do przygotowania
Czas 35 minut Trudność: Początkujący Porcje: 3 Kalorie na porcje: 432 Najlepsza pora roku: Nadaje się przez cały rok, Zima Dieta:

Składniki

Tryb gotowania Wyłączony

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej piekarnik do 220°C (200°C z termoobiegiem). Zagotuj wodę w czajniku. Obierz i drobno posiekaj cebulę. Zetrzyj pieczarki na tarce o dużych oczkach.
  2. Na dużej patelni rozgrzej odrobinę oliwy. Dodaj cebulę i liście laurowe, smaż przez 4–5 minut, aż cebula zmięknie. Dodaj starte pieczarki i smaż kolejne 3 minuty, aż będą miękkie.
  3. W 225 ml gorącej wody rozpuść kostkę bulionową. Do patelni z pieczarkami dodaj pomidory z puszki, odsączoną soczewicę, oregano i przygotowany bulion. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj przez 4–5 minut, aż sos zgęstnieje do konsystencji ragù.
  4. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Dodaj gnocchi i gotuj przez 2–3 minuty, aż wypłyną na powierzchnię. Odcedź i odstaw.
  5. Do gotowego ragù dodaj umyty szpinak i posiekaną bazylię. Mieszaj, aż szpinak zwiędnie (2–3 minuty). Następnie dodaj ugotowane gnocchi. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Usuń liście laurowe.
  6. Przełóż całość do żaroodpornego naczynia. Posyp tartym włoskim serem. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez 10–15 minut, aż ser się rozpuści i stanie się złocisty.
  7. Wyjmij z piekarnika i odstaw na 5 minut, aby smaki się przegryzły i danie było łatwiejsze do serwowania.
  8. Smacznego!
Wartości odżywcze

Porcje 3

Wielkość porcji 100 g


Ilość na porcję
Kalorie 76kcal
% Dzienna wartość *
Tłuszcz całkowity 1g2%
Węglowodanów całkowicie 13g5%
Błonnik pokarmowy 1.6g7%
Cukry 1.4g
Białko 3.9g8%

* Procent dziennej wartości oparty jest na diecie zawierającej 2000 kalorii. Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne może być wyższe lub niższe w zależności od indywidualnych potrzeb.

Notatka

Alergeny: mleko, gluten

Słowa kluczowe: gnocchi, zapiekane gnocchi, ragù, pieczarki, soczewica, baza ragù, wegetariańska zapiekanka, zapiekanka z gnocchi, bazyliowe gnocchi, danie wegetariańskie, włoskie gnocchi, zapiekanka z pieczarkami, zapiekanka z soczewicą, pyszne gnocchi, danie z pieczarkami, wegańska zapiekanka, danie z bazylią, zapiekanka na obiad.

Previous
All posts
Next
0 Dodaj do ulubionych
Min
0 Dodaj do ulubionych

Udostępnij w swojej sieci społecznościowej

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.