...
00%

Kontakt :

  • Adres: Siekierczyna 34-600 Limanowa
  • Godziny pracy 15:00 - 21:00
  • Infolinia: +48 884081780
  • E-mail: biuro@dailybox.pl

Brak produktów w koszyku.

DailyBox - 05/12/2024

Eskalopki schabowe w kremowym sosie z puree

Eskalopki schabowe w kremowym sosie z puree

Porcje: 3 Czas: 40 minut Trudność: Średnio zaawansowane
Przejdź do przepisu
0 Dodaj do ulubionych

Eskalopki schabowe w kremowym sosie z puree

Delikatne eskalopki z krojonego schabu w szałwiowej panierce, podane w kremowym sosie serowym. Dopełnieniem jest puree ziemniaczane posypane chrupiącą skwarką oraz groszek z puszki, który nadaje daniu świeżości.

0 Dodaj do ulubionych
👍 Łatwy do przygotowania
Czas 40 minut Trudność: Średnio zaawansowane Porcje: 3 Kalorie na porcje: 593 Najlepsza pora roku: Zima, Nadaje się przez cały rok Dieta:

Składniki

Tryb gotowania Wyłączony

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej piekarnik do 230°C (termoobieg: 210°C). Odetnij skórę ze schabu i natnij ją w kratkę (uważaj, by nie przeciąć na wylot). Skórę połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrop olejem roślinnym i posól. Piecz przez 15–22 minuty, aż stanie się złocista i chrupiąca. Odstaw do wystygnięcia.
  2. Schab pokrój na plastry o grubości około 1,5 cm. Rozbij je na grubość około 1 cm za pomocą wałka, umieszczając je między kawałkami folii spożywczej. Wymieszaj mąkę kukurydzianą z szałwią, solą i pieprzem na talerzu. Eskalopki posmaruj odrobiną oleju, obtocz w przyprawionej mące, dociskając, aby dobrze się pokryły.
  3. Obierz ziemniaki i pokrój je na kawałki. Wrzuć je do dużego garnka z osoloną, wrzącą wodą i gotuj na średnim ogniu przez 12–15 minut, aż będą miękkie. Po ugotowaniu odcedź ziemniaki i odstaw na chwilę, aby odparowały.
  4. Na dużej patelni rozgrzej olej na średnim ogniu. Smaż eskalopki schabowe po 5–6 minut z każdej strony, aż będą złociste i dokładnie wysmażone. Odłóż na talerz i przykryj folią aluminiową, aby odpoczęły.
  5. Na tej samej patelni rozpuść masło i zeszklij drobno posiekaną szalotkę oraz czosnek przez około 2 minuty. Dodaj mąkę kukurydzianą, wymieszaj i smaż przez 1 minutę. Wlej 200 ml wrzącej wody, dodaj mieszankę bulionu i ser kremowy. Doprowadź do wrzenia, mieszając, aż sos zgęstnieje.
  6. Ugnieć ziemniaki z dodatkiem masła i mleka, doprawiając solą i pieprzem. Odsącz groszek z puszki i lekko podgrzej w rondelku z odrobiną masła lub przelej wrzątkiem, aby był ciepły. Posiekaj chrupiącą skwarkę. Na talerzu podaj eskalopki schabowe w kremowym sosie z puree i groszkiem obok. Posyp puree chrupiącą skwarką.
  7. Smacznego!
Wartości odżywcze

Porcje 3

Wielkość porcji 100 g


Ilość na porcję
Kalorie 139kcal
% Dzienna wartość *
Tłuszcz całkowity 7.3g12%
Węglowodanów całkowicie 10.4g4%
Błonnik pokarmowy 1.8g8%
Cukry 1.9g
Białko 9g18%

* Procent dziennej wartości oparty jest na diecie zawierającej 2000 kalorii. Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne może być wyższe lub niższe w zależności od indywidualnych potrzeb.

Notatka

Alergeny: mleko

Słowa kluczowe: eskalopki schabowe, przepis na eskalopki, schab w sosie, kremowy sos, puree ziemniaczane, schabowy inaczej, danie główne, delikatne mięso, tradycyjna kuchnia, polski obiad

Previous
All posts
Next
0 Dodaj do ulubionych
Min
0 Dodaj do ulubionych

Udostępnij w swojej sieci społecznościowej

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.