Kremowe Klopsiki Wieprzowe z Pieczonymi Warzywami i Sosem Pieczarkowym
Zaskocz bliskich pysznym, aromatycznym daniem z soczystymi klopsikami, pieczonymi warzywami i kremowym sosem pieczarkowym.
0
Dodaj do ulubionych
Składniki
Sposób Przygotowania
-
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 220°C (200°C z termoobiegiem). Ziemniaki pokrój na małe kawałki (ze skórką). Połowę czerwonej cebuli drobno posiekaj, a resztę pokrój w kliny. Paprykę pokrój na kawałki, pietruszkę obierz i podziel na cienkie słupki. -
Krok 2
Posiekaj drobno większość natki pietruszki (odłóż kilka listków do dekoracji). W dużej misce połącz mięso mielone z panko, posiekaną cebulą, kminem rzymskim, połową papryki mielonej i połową natki. Dopraw solą i pieprzem. Uformuj 6 klopsików. -
Krok 3
Na blasze wymieszaj ziemniaki, paprykę, pietruszkę oraz kliny cebuli z pozostałą papryką mieloną, oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Piecz przez 10 minut. -
Krok 4
Po 10 minutach dodaj klopsiki na blachę. Kontynuuj pieczenie przez 20-25 minut, aż klopsiki będą złociste i w pełni upieczone (nie mogą być różowe w środku). -
Krok 5
W międzyczasie pokrój pieczarki w plasterki. Czosnek obierz i drobno posiekaj lub zetrzyj. Kostkę bulionową rozpuść w 150 ml gorącej wody. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, dodaj pieczarki i czosnek z odrobiną soli i pieprzu. Smaż przez 3-4 minuty. -
Krok 6
Do pieczarek dodaj ocet ryżowy i gotuj przez 30 sekund, aż płyn prawie wyparuje. Wlej bulion i ser śmietankowy, mieszając, aż sos lekko zgęstnieje. Wyjmij klopsiki z piekarnika, przełóż na talerz, polej sosem i udekoruj listkami natki pietruszki. Smacznego!