Łosoś pod ziołową kruszonką z ziemniakami hasselback
Delikatny filet z łososia pokryty chrupiącą ziołową kruszonką z dodatkiem musztardy. Podany z kremowym purée z groszku z puszki i złocistymi ziemniakami Hasselback to idealny pomysł na prosty, ale wykwintny obiad.
1
Dodaj do ulubionych
Składniki
Sposób Przygotowania
-
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 220°C (200°C z termoobiegiem). Ziemniaki umyj i osusz. Każdego Ziemniaka natnij w cienkie plasterki (grubość ok. 2 mm), nie przecinając do końca – pomaga w tym położenie z obu stron patyczków do szaszłyków lub drewnianych pałeczek. -
Krok 2
Ziemniaki ułóż na blasze wyłożonej folią aluminiową. Polej je Oliwą z Oliwek, dopraw solą i pieprzem. Piecz przez 35-40 minut, aż będą miękkie w środku i chrupiące na wierzchu. -
Krok 3
Natkę pietruszki drobno posiekaj. Zetrzyj skórkę z Cytryny, uważając, aby nie ścierać białej warstwy (jest gorzka). Po zrolowaniu Cytryny (aby łatwiej puściła sok) przetnij ją na pół. -
Krok 4
W misce wymieszaj Panko, posiekaną natkę pietruszki, skórkę z Cytryny, 1/2 łyżki Oliwy z Oliwek i szczyptę soli. -
Krok 5
Na blasze wyłożonej folią aluminiową ułóż Łososia skórą do dołu. Filet posmaruj cienką warstwą Musztardy, następnie posyp przygotowaną kruszonką. Piecz w piekarniku przez 14-15 minut, aż ryba będzie upieczona (mięso stanie się matowe i łatwo się rozdzieli). -
Krok 6
Odłącz Groszek z puszki i przełóż do garnka. Podgrzej go na średnim ogniu, a następnie rozdrobnij tłuczkiem do ziemniaków. Dodaj Serek śmietankowy, łyżeczkę soku z Cytryny i szczyptę soli. Mieszaj wszystko dokładnie, aż puree będzie gładkie. Na talerzu ułóż ziemniaki, puree z groszku oraz filet z Łososia. Podaj z porcją ćwiartek Cytryny i świeżo mielonym pieprzem. Smacznego!