Paella z Krewetkami Królewskimi i Cytrynowym Aioli
Hiszpańska paella w domowym wydaniu! Soczyste krewetki królewskie, ryż arborio, warzywa i aromatyczne przyprawy tworzą klasyczne, sycące danie. Wszystko wykończone kremowym cytrynowym aioli. Gotowe w 40 minut – intensywnie aromatyczne i pełne śródziemnomorskiego słońca!
Składniki
Sposób przygotowania
1. Przygotowanie składników
-
Zagotuj wodę w czajniku.
-
Obierz czosnek i drobno posiekaj lub zetrzyj.
-
Oczyść paprykę, usuń nasiona i pokrój w cienkie paski.
-
Obierz cebulę i pokrój w cienkie plasterki.
2. Podsmaż warzywa
-
Na dużej, szerokiej patelni rozgrzej dużą porcję oliwy na średnio-wysokim ogniu.
-
Dodaj paprykę, cebulę i czosnek.
-
Dopraw szczyptą soli i cukru.
-
Smaż 8–10 minut, aż warzywa zmiękną.
3. Dodaj przyprawy i ryż
-
Do zmiękczonych warzyw dodaj kurkumę, wędzoną paprykę i koncentrat pomidorowy.
-
Dodaj ryż arborio, dokładnie wymieszaj i smaż 1–2 minuty, aż ryż wchłonie przyprawy.
4. Gotuj paellę
-
Rozpuść bulion w 750 ml wrzącej wody.
-
Stopniowo dolewaj bulion po jednej chochli, mieszając cały czas.
-
Gotuj 20–25 minut, aż ryż wchłonie większość płynu i będzie miękki.
5. Dodaj krewetki i przygotuj aioli
-
Po 20–25 minutach odcedź krewetki i dodaj je na patelnię.
-
Przykryj i gotuj 4–5 minut, aż będą nieprzezroczyste i ugotowane.
-
W tym czasie przygotuj cytrynowe aioli: wyciśnij sok z części cytryny, wymieszaj z majonezem i świeżo zmielonym pieprzem.
6. Wykończenie i podanie
-
Zdejmij patelnię z ognia.
-
Dodaj sok z połowy cytryny i połowę posiekanej natki pietruszki, wymieszaj.
-
Podawaj paellę z cytrynowym aioli, posyp resztą pietruszki i podaj z cząstkami cytryny.