...
00%

Kontakt :

  • Adres: Siekierczyna 34-600 Limanowa
  • Godziny pracy 15:00 - 21:00
  • Infolinia: +48 884081780
  • E-mail: biuro@dailybox.pl

Brak produktów w koszyku.

Eryk - 09/24/2024

Mozzarella w słodkiej marynacie chili z rukolą i cukinią

Mozzarella w słodkiej marynacie chili z rukolą i cukinią

Przejdź do przepisu
0 Dodaj do ulubionych
Zobacz galerię 1 zdjęcie

Mozzarella w słodkiej marynacie chili z rukolą i cukinią

Mozzarella w słodkiej marynacie chili podana na sałatce ziemniaczanej inspirowanej włoskim antipasti, z dodatkiem świeżej rukoli, tworzy połączenie kremowej delikatności i pikantno-słodkich akcentów.

0 Dodaj do ulubionych
Czas Przygotowania 5 mins Czas Gotowania 15 mins Czas całkowity 20 minut Trudność: Początkujący Porcje: 1 Kalorie: 620 Najlepsza pora roku: Nadaje się przez cały rok

Składniki

Tryb gotowania Wyłączony

Instructions

1. Przygotowanie warzyw:

  1. Rozgrzej piekarnik do 220°C (lub 200°C z termoobiegiem).
  2. Umyte ziemniaki pokrój w kostkę o boku 2 cm.
  3. Paprykę przekrój na pół, usuń nasiona i pokrój na kawałki około 3 cm.
  4. Cukinię przekrój wzdłuż na pół i pokrój w półplasterki grubości 1 cm.
  5. Cebulę pokrój w krążki grubości palca.

2. Pieczenie warzyw:

  1. Ułóż ziemniaki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrop 1 łyżką oleju, posyp przyprawą hiszpańką DailyBox, solą i pieprzem.
  2. Piecz przez 8 minut w nagrzanym piekarniku.
  3. Dodaj pozostałe warzywa i przeciśnięty czosnek, wymieszaj.
  4. Piecz dodatkowe 10–15 minut, aż warzywa będą miękkie i lekko zarumienione.

3. Przygotowanie marynaty:

  1. Drobno posiekaj bazylię.
  2. W dużej misce wymieszaj musztardę, bazylię 1 łyżeczkę płatków chili, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżkę miodu i 1 łyżka wody.
  3. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

4. Przygotowanie dodatków:

  1. Mozzarellę odsącz i przekrój poziomo na pół.
  2. Reszte liści bazylii pokrój w cienkie paski.

5. Przygotowanie sałatki:

  1. W innej misce połącz 1 łyżkę marynaty, połowę bazylii i 1 łyżeczkę octu balsamicznego.
  2. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj na dressing.
  3. Dodaj rukolę, delikatnie wymieszaj i odstaw na bok.

6. Podanie dania:

  1. Upieczone warzywa wymieszaj z pozostałą marynatą w dużej misce.
  2. Przełóż warzywa na talerze, na środku ułóż mozzarellę.
  3. Skrop octem balsamicznym i posyp resztą bazylii.
  4. Podawaj z sałatką z rukoli. Smacznego!
Wartości odżywcze

Porcje 1


Ilość na porcję dla 100g
Kalorie 100kcal
% Dzienna wartość *
Tłuszczy Całkowicie 5.19g8%
Węglowodanów Całkowicie 9.6g4%
Białko 3.27g7%

* Procent dziennej wartości oparty jest na diecie zawierającej 2000 kalorii. Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne może być wyższe lub niższe w zależności od indywidualnych potrzeb.

Słowa kluczowe: Mozzarella w słodkiej marynacie chili z rukolą i cukinią

Poprzedni
Wszystkie posty
Następny
0 Dodaj do ulubionych
Min
0 Dodaj do ulubionych

Udostępnij w swojej sieci społecznościowej

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.