Cytrynowe Risotto z Krewetkami i Cukinią
Pyszne, kremowe risotto na bazie ryżu arborio, z dodatkiem cheddara i soku z cytryny. Podawane z cukinią smażoną na maśle i czosnkowymi krewetkami – proste, a jednocześnie wykwintne danie!
Składniki
Sposób Przygotowania
-
Krok 1
Zagotuj wodę w czajniku. Obierz i drobno posiekaj Cebulę. Rozgrzej patelnię z Oliwą, dodaj Cebulę i szczyptę soli, smaż 4 minuty, aż będzie miękka, ale nie zrumieniona. -
Krok 2
Dodaj Ryż Arborio i połowę posiekanego Czosnku na patelnię. Smaż 1 minutę, mieszając. Następnie dodaj bulion warzywny (350 ml), chochleczka po chochleczce, gotując 25-30 minut i mieszając, aż ryż wchłonie płyn. -
Krok 3
Posiekaj Pietruszkę, pokrój Cukinię na małe kawałki, a skórkę z połowy Cytryny zetrzyj i odłóż na bok. -
Krok 4
Gdy ryż będzie miękki, dodaj sok z połowy Cytryny, Masło i starty Cheddar. Wymieszaj – to twoje cytrynowe risotto. -
Krok 5
Rozgrzej Masło na drugiej patelni, dodaj Krewetki, resztę Czosnku, cukinię i szczyptę soli. Smaż 4-5 minut, aż Krewetki będą różowe, a Cukinia miękka. Dodaj większość Pietruszki, zostawiając trochę do dekoracji. -
Krok 6
Nałóż risotto na talerz, na wierzch ułóż Krewetki i Cukinię, udekoruj skórką z Cytryny, pozostałą Pietruszką i kawałkami Cytryny. Dopraw świeżo mielonym pieprzem. Smacznego!