Klasyczny stek z kremowym sosem pieczarkowym i fasolką szparagową
Klasyczny stek z kremowym sosem pieczarkowym i fasolką szparagową
Aromatyczny stek z kremowym sosem pieczarkowym podany z fasolką szparagową to doskonały wybór na zdrowy, niskowęglowodanowy obiad. Dostosowane dla osób na diecie bezglutenowej i niskokalorycznej.
0
Dodaj do ulubionych
Składniki
Sposób przygotowania
- Osusz stek ręcznikiem papierowym. Natrzyj go olejem i delikatnie posól. Rozgrzej patelnię na wysokim ogniu i smaż stek przez 2-4 minuty z każdej strony, w zależności od preferowanego stopnia wysmażenia. Po usmażeniu przełóż stek na talerz i odstaw, aby odpoczął.
- W czasie gdy stek odpoczywa, oczyść pieczarki, a następnie pokrój je na kawałki. Szczypiorek drobno posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj.
- Na tej samej patelni, na której smażyłeś stek, rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Dodaj pieczarki i smaż przez 6-7 minut, aż zmiękną i nabiorą złocistego koloru. Następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze przez 1 minutę. Wlej wodę, jogurt naturalny oraz ocet balsamiczny. Dopraw pieprzem i gotuj przez 3-4 minuty, aż sos zgęstnieje.
- W międzyczasie w garnku zagotuj osoloną wodę. Wrzuć fasolkę szparagową i gotuj przez 3-4 minuty, aż będzie miękka, ale nadal jędrna. Po ugotowaniu odcedź fasolkę i odstaw.
- Po odpoczynku stek pokrój na cienkie plasterki. Sos pieczarkowy gotowy? Dopraw go solą i pieprzem do smaku, jeśli to konieczne.
- Na talerzu wyłóż fasolkę szparagową, obok połóż pokrojony stek, a wszystko polej kremowym sosem pieczarkowym. Całość posyp posiekanym szczypiorkiem dla smaku i dekoracji.
- Smacznego!
Wartości odżywcze
Porcje 1
Wielkość porcji 100g
- Ilość na porcję
- Kalorie 140kcal
- % Dzienna wartość *
- Węglowodanów całkowicie 3.5g2%
- Błonnik pokarmowy 1.2g5%
- Cukry 1.2g
- Białko 13.6g28%
* Procent dziennej wartości oparty jest na diecie zawierającej 2000 kalorii. Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne może być wyższe lub niższe w zależności od indywidualnych potrzeb.