...
Wybór dań jest po zamówieniu 😊
Przeglądaj przepisy Zamów Boxa
00%

Kontakt :

  • Adres: Siekierczyna 34-600 Limanowa
  • Godziny pracy 15:00 - 21:00
  • Infolinia: +48 884081780
  • E-mail: biuro@dailybox.pl

Brak produktów w koszyku.

DailyBox - 23/10/2024

Klasyczny stek z kremowym sosem pieczarkowym i fasolką szparagową

Klasyczny stek z kremowym sosem pieczarkowym i fasolką szparagową

Porcje: 1 Czas: 30 minut Trudność: Początkujący
Przejdź do przepisu
0 Dodaj do ulubionych
Klasyczny stek z kremowym sosem pieczarkowym i fasolką szparagową

Klasyczny stek z kremowym sosem pieczarkowym i fasolką szparagową

Aromatyczny stek z kremowym sosem pieczarkowym podany z fasolką szparagową to doskonały wybór na zdrowy, niskowęglowodanowy obiad. Dostosowane dla osób na diecie bezglutenowej i niskokalorycznej.

0 Dodaj do ulubionych
🌾❌ Bezglutenowe
Czas 30 minut Trudność: Początkujący Porcje: 1 Kalorie na porcje: 413 Najlepsza pora roku: Nadaje się przez cały rok

Składniki

Tryb gotowania Wyłączony

Sposób przygotowania

  1. Osusz stek ręcznikiem papierowym. Natrzyj go olejem i delikatnie posól. Rozgrzej patelnię na wysokim ogniu i smaż stek przez 2-4 minuty z każdej strony, w zależności od preferowanego stopnia wysmażenia. Po usmażeniu przełóż stek na talerz i odstaw, aby odpoczął.
  2. W czasie gdy stek odpoczywa, oczyść pieczarki, a następnie pokrój je na kawałki. Szczypiorek drobno posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj.
  3. Na tej samej patelni, na której smażyłeś stek, rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Dodaj pieczarki i smaż przez 6-7 minut, aż zmiękną i nabiorą złocistego koloru. Następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze przez 1 minutę. Wlej wodę, jogurt naturalny oraz ocet balsamiczny. Dopraw pieprzem i gotuj przez 3-4 minuty, aż sos zgęstnieje.
  4. W międzyczasie w garnku zagotuj osoloną wodę. Wrzuć fasolkę szparagową i gotuj przez 3-4 minuty, aż będzie miękka, ale nadal jędrna. Po ugotowaniu odcedź fasolkę i odstaw.
  5. Po odpoczynku stek pokrój na cienkie plasterki. Sos pieczarkowy gotowy? Dopraw go solą i pieprzem do smaku, jeśli to konieczne.
  6. Na talerzu wyłóż fasolkę szparagową, obok połóż pokrojony stek, a wszystko polej kremowym sosem pieczarkowym. Całość posyp posiekanym szczypiorkiem dla smaku i dekoracji.
  7. Smacznego!
Wartości odżywcze

Porcje 1

Wielkość porcji 100g


Ilość na porcję
Kalorie 140kcal
% Dzienna wartość *
Węglowodanów całkowicie 3.5g2%
Błonnik pokarmowy 1.2g5%
Cukry 1.2g
Białko 13.6g28%

* Procent dziennej wartości oparty jest na diecie zawierającej 2000 kalorii. Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne może być wyższe lub niższe w zależności od indywidualnych potrzeb.

Słowa kluczowe: klasyczny stek, stek z sosem pieczarkowym, kremowy sos pieczarkowy, fasolka szparagowa, stek z fasolką, stek wołowy, przepis na stek, przepis na sos pieczarkowy, szybki obiad z wołowiną, dailybox.pl, dailybox

Previous
All posts
Next
0 Dodaj do ulubionych
Min
0 Dodaj do ulubionych

Udostępnij w swojej sieci społecznościowej

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.