Makaron z pikantnym sosem pomidorowym
To danie to szybki i prosty makaron w aromatycznym sosie pomidorowym z czosnkiem, kaparami i chili. Wszystko gotowane w jednym garnku dla łatwego przygotowania i minimalnej ilości naczyń do mycia.

0
Dodaj do ulubionych
Składniki
Sposób przygotowania
-
Obierz i drobno pokrój 1/2 czerwonej cebuli.
-
W dużym garnku z pokrywką podgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu.
-
Dodaj pokrojoną cebulę, 1/2 łyżeczki cukru i szczyptę soli.
-
Smaż przez 3-5 minut, aż cebula zmięknie, ale nie zbrązowieje.
-
W międzyczasie zagotuj wodę w czajniku.
-
Obierz i drobno posiekaj lub zetrzyj ząbek czosnku.
-
Posiekaj drobno szczypiorek.
-
Przygotuj do tego tarty ser.
-
Do garnka z cebulą wlej 250 ml wrzącej wody.
-
Dodaj 1/2 kostki warzywnej i dokładnie wymieszaj.
-
Zwiększ ogień do wysokiego i doprowadź do wrzenia.
-
Gdy bulion się zagotuje, zmniejsz ogień do średniego.
-
Dodaj makaron linguine (jeśli nie mieści się w garnku, możesz go przełamać na pół).
-
Dodaj pomidory z puszki, posiekany czosnek, kapary i płatki chili (jeśli wolisz mniej ostre danie, dodaj mniej chili).
-
Upewnij się, że makaron jest całkowicie zanurzony w płynie, jeśli nie to dodaj wody, aby równomiernie się ugotował.
-
Dodaj 1 łyżkę oliwy z oliwek i obficie dopraw czarnym pieprzem.
-
Przykryj garnek pokrywką i gotuj przez 5-8 minut, aż makaron będzie al dente.
-
Co jakiś czas mieszaj, aby makaron nie przywierał do dna garnka.
-
Po ugotowaniu makaronu zdejmij pokrywkę.
-
Mieszaj danie przez kolejne 3-5 minut, aż sos zgęstnieje i nabierze kremowej konsystencji (jeśli sos jest zbyt gęsty, dodaj odrobinę wody).
-
Zdejmij garnek z ognia.
-
Wmieszaj połowę posiekanego szczypiorku i połowę tartego sera (resztę zachowaj do dekoracji).
-
Przełóż makaron na talerz.
-
Dodaj obok porcję rukoli.
-
Posyp danie pozostałym szczypiorkiem i serem.
-
Dopraw świeżo zmielonym pieprzem do smaku. Smacznego!
Wartości odżywcze
Porcje 1
- Ilość na porcję
- Kalorie 122kcal
- % Dzienna wartość *
- Tłuszcz całkowity 2.3g4%
- Tłuszcze nienasycone 0.9g5%
- Węglowodanów całkowicie 20.1g7%
- Cukry 3.1g
- Białko 5.5g11%
* Procent dziennej wartości oparty jest na diecie zawierającej 2000 kalorii. Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne może być wyższe lub niższe w zależności od indywidualnych potrzeb.