Kremowe spaghetti z wieprzowiną
To kremowe danie łączy delikatne polędwiczki wieprzowe z sosem pieczarkowym, podane na klasycznym spaghetti. Dodatek parmezanu i świeżej pietruszki nadaje mu wyjątkowego, włoskiego charakteru.
Składniki
Sposób przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 200°C. Zagotuj wodę w czajniku. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oliwy, a następnie smaż polędwiczkę wieprzową przez 2 minuty z każdej strony, aż się zrumieni. Dopraw solą i pieprzem.
- Przełóż polędwiczkę na blachę i piecz przez 8-10 minut. Wyjmij z piekarnika, przykryj folią i odstaw. Rozpuść 1/4 kostki bulionu w 100 ml wrzątku.
- Ugotuj spaghetti w osolonej wodzie przez 8-10 minut, aż będzie al dente. Odcedź makaron i odstaw.
- Pokrój pieczarki na ćwiartki, posiekaj cebulę i czosnek. Na patelni, gdzie smażyłeś mięso, podsmaż cebulę i czosnek przez 1 minutę, następnie dodaj pieczarki i smaż jeszcze przez 2-3 minuty.
- Do pieczarek wlej bulion i 100 ml śmietanki. Gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut, aż sos lekko zgęstnieje. Dodaj posiekaną pietruszkę i dopraw solą oraz pieprzem.
- Pokrój polędwiczkę na plastry. Wymieszaj spaghetti z sosem pieczarkowym, podawaj z plastrami wieprzowiny na wierzchu i posyp startym parmezanem.
- Smacznego!
Wartości odżywcze
Porcje 1
- Ilość na porcję
- Kalorie 228kcal
- % Dzienna wartość *
- Tłuszcz całkowity 14.3g22%
- Węglowodanów całkowicie 15.8g6%
- Błonnik pokarmowy 1g4%
- Cukry 1.6g
- Białko 10g20%
* Procent dziennej wartości oparty jest na diecie zawierającej 2000 kalorii. Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne może być wyższe lub niższe w zależności od indywidualnych potrzeb.