...
Wybór dań jest po zamówieniu 😊
Przeglądaj przepisy Zamów Boxa
00%

Kontakt :

  • Adres: Siekierczyna 34-600 Limanowa
  • Godziny pracy 15:00 - 21:00
  • Infolinia: +48 884081780
  • E-mail: biuro@dailybox.pl

Brak produktów w koszyku.

DailyBox - 01/10/2024

Papryka faszerowana mozzarellą

Papryka faszerowana mozzarellą

Pieczone papryki są wypełnione aromatycznym nadzieniem z pomidorów, rozmarynu i cytryny, a następnie zwieńczone rozpływającą się mozzarellą. Podawane na puszystym kuskusie z wyrazistą salsą verde z pietruszki, kaparów, cytryny i czosnku.

1 Dodaj do ulubionych
szybkie i łatwe
Czas 35 minut Porcje: 1 Kalorie na porcje: 672 Najlepsza pora roku: Nadaje się przez cały rok Dieta:

Składniki

Tryb gotowania Wyłączony

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej piekarnik do 240°C (220°C z termoobiegiem).
  2. Paprykę przekrój wzdłuż na pół i usuń nasiona oraz białe błony.
  3. Ułóż połówki papryki przeciętą stroną do góry w naczyniu żaroodpornym.
  4. Pomidor drobno posiekaj.
  5. Napełnij połówki papryki posiekanym pomidorem.
  6. Rozmaryn oddziel od gałązek i drobno posiekaj listki.
  7. Posyp papryki posiekanym rozmarynem.
  8. Skrop je sokiem z połowy cytryny oraz 1/2 łyżki oliwy z oliwek.
  9. Dopraw solą i pieprzem.
  10. Wstaw naczynie do piekarnika na 25 minut lub do momentu, aż papryka będzie miękka.
  11. Pietruszkę drobno posiekaj wraz z łodyżkami.
  12. Kapary grubo posiekaj.
  13. Czosnek obierz i drobno posiekaj lub zetrzyj.
  14. W miseczce połącz czosnek, pietruszkę, kapary, sok z pozostałej połowy cytryny i 1,5 łyżki oliwy z oliwek.
  15. Dopraw solą i pieprzem – to jest Twoja salsa verde
  16. Zagotuj wodę w czajniku.
  17. Wsyp kuskus do miseczki, zalej 100 ml wrzącej wody.
  18. Przykryj i odstaw na około 5 minut, aż kuskus wchłonie wodę.
  19. Mozzarellę odsącz i pokrój na 2 lub 4 kawałki.
  20. Gdy papryka jest miękka, wyjmij ją z piekarnika.
  21. Na każdą połówkę papryki połóż kawałek mozzarelli.
  22. Wstaw ponownie do piekarnika na 5 minut, aż ser się rozpuści.
  23. Kuskus rozdziel widelcem i dopraw solą i pieprzem.
  24. Na talerz wyłóż kuskus, ułóż na nim faszerowaną paprykę z rozpuszczoną mozzarellą.
  25. Polej wszystko przygotowaną salsą verde.
  26. Smacznego!
Wartości odżywcze

Porcje 1


Ilość na porcję
Kalorie 100kcal
% Dzienna wartość *
Tłuszcz całkowity 3.1g5%
Tłuszcze nienasycone 1.8g9%
Węglowodanów całkowicie 13g5%
Cukry 3.2g
Białko 5.3g11%

* Procent dziennej wartości oparty jest na diecie zawierającej 2000 kalorii. Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne może być wyższe lub niższe w zależności od indywidualnych potrzeb.

Słowa kluczowe: papryka faszerowana mozzarellą, przepis na paprykę faszerowaną, faszerowana papryka z mozzarellą, pieczona papryka z serem, papryka z serem mozzarella, papryka faszerowana przepis, faszerowana papryka z warzywami i mozzarellą, papryka zapiekana z mozzarellą, danie z papryki i mozzarelli, papryka z nadzieniem z mozzarelli, pieczona papryka z serem

Previous
All posts
Next
1 Dodaj do ulubionych
Min
1 Dodaj do ulubionych

Udostępnij w swojej sieci społecznościowej

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.