Mintaj w Kremowym Sosie z Suszonych Pomidorów z Pieczonymi Ziemniakami i Fasolką
Delikatny filet z mintaja zapiekany z czosnkiem i rozmarynem, podawany z kremowym sosem z suszonych pomidorów, chrupiącymi ziemniakami i lekko ugotowaną zieloną fasolką. Lekka, aromatyczna i pełna smaku propozycja na zdrowy obiad lub elegancką kolację.
Składniki
Sposób przygotowania
1. Przygotuj ziemniaki
-
Rozgrzej piekarnik do 220°C (200°C z termoobiegiem).
-
Ziemniaki (ze skórką) pokrój w małe kawałki.
2. Przygotuj czosnek i rozmaryn
-
Ząbki czosnku rozgnieć bokiem noża (ze skórką).
-
Rozmaryn oderwij od gałązek, łodygi wyrzuć.
3. Piecz ziemniaki
-
Ziemniaki ułóż na blasze z czosnkiem i rozmarynem.
-
Skrop olejem, posól, popieprz i dokładnie wymieszaj.
-
Wstaw do piekarnika na 15 minut, aż zaczną mięknąć.
-
W międzyczasie zagotuj wodę w czajniku.
4. Piecz mintaja
-
Osusz filety z mintaja ręcznikiem papierowym i dopraw solą i pieprzem.
-
Po 15 minutach pieczenia ziemniaków dodaj filety na blachę.
-
Wstaw ponownie do piekarnika na kolejne 12–15 minut, aż ryba będzie gotowa, a ziemniaki chrupiące.
-
Wskazówka: Ryba jest gotowa, gdy staje się nieprzezroczysta i łatwo się rozpada.
5. Ugotuj fasolkę
-
Odetnij końce fasolki i włóż do garnka.
-
Zalej wrzątkiem tak, by tylko przykrywała warzywa.
-
Doprowadź do wrzenia i gotuj 3–4 minuty, aż będzie miękka.
-
Odcedź i trzymaj pod przykryciem do momentu podania.
6. Zrób sos z suszonymi pomidorami
-
Dymkę pokrój drobno, suszone pomidory grubo posiekaj.
-
Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj dymkę, pomidory i koncentrat pomidorowy.
-
Wlej 150 ml wrzątku i gotuj 1 minutę.
-
Dodaj serek śmietankowy i gotuj jeszcze 1–2 minuty, aż powstanie kremowy sos.
-
Wskazówka: Jeśli sos będzie zbyt gęsty, dodaj odrobinę wody.