Pad thai z kurczakiem i meksykańską mieszanką warzyw
To inspiracja klasycznym Pad Thai w nieco innej odsłonie! Delikatne kawałki kurczaka i warzywna mieszanka meksykańska, wszystko podane z makaronem ryżowym i orzeszkami ziemnymi.
1
Dodaj do ulubionych
Składniki
Sposób przygotowania
- Zagotuj wodę w czajniku. Makaron ryżowy umieść w misce i zalej wrzątkiem. Odstaw na 12-15 minut, aż zmięknie, a następnie odcedź i odstaw.
- Pokrój piersi kurczaka w paski. Umieść je w misce z sosem sojowym i skrobią kukurydzianą, wymieszaj i odstaw do marynowania.
- Rozpuść kostkę rosołową w 150 ml wrzącej wody. Obierz i drobno posiekaj czosnek. Dymkę posiekaj, oddzielając białe części od zielonych. Posiekaj orzeszki ziemne lub rozgnieć je w woreczku przy pomocy wałka.
- W małej miseczce połącz ocet balsamiczny z miodem, 3 łyżkami wrzącej wody oraz płatkami chili. Dodaj szczyptę soli i mieszaj, aż składniki się połączą. To jest Twój sos balsamiczno-miodowy.
- Rozgrzej na dużej patelni 1 łyżkę oleju na średnim ogniu. Dodaj czosnek i smaż przez około 30 sekund, aż zacznie pachnieć. Następnie dodaj kurczaka i smaż przez 2-3 minuty, aż się zarumieni. Wlej bulion drobiowy i gotuj przez kolejne 4-6 minut.
- Dodaj do patelni meksykańską mieszankę warzyw (bez wody) i gotuj przez 3 minuty, aż kurczak będzie gotowy. Dodaj makaron ryżowy, sos balsamiczno-miodowy i białe części dymki, dokładnie wymieszaj. Nałóż danie na talerze, posyp posiekanymi orzeszkami, kolendrą i zielonymi częściami dymki.
- Smacznego!
Wartości odżywcze
Porcje 2
- Ilość na porcję
- Kalorie 188kcal
- % Dzienna wartość *
- Tłuszcz całkowity 3.1g5%
- Tłuszcze nienasycone 0.8g4%
- Węglowodanów całkowicie 26.3g9%
- Błonnik pokarmowy 1.1g5%
- Cukry 2.2g
- Białko 13.5g27%
- Jod 1.29 mcg
* Procent dziennej wartości oparty jest na diecie zawierającej 2000 kalorii. Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne może być wyższe lub niższe w zależności od indywidualnych potrzeb.