Polędwica wieprzowa z tłuczonymi ziemniakami i sosem pieprzowym
Wyborne połączenie soczystej polędwicy wieprzowej z kremowym sosem pieprzowym. Podawane z maślanymi, tłuczonymi ziemniakami i świeżymi brokułami. Doskonały wybór na sycący obiad!
0
Dodaj do ulubionych
Składniki
Sposób przygotowania
- Zagotuj duży garnek wody z solą. Ziemniaki przekrój na pół i wrzuć do garnka z wrzącą wodą. Gotuj przez 12-15 minut, aż będą miękkie przy nakłuciu widelcem, następnie odcedź i pozostaw w garnku.
- Zagotuj duży garnek wody z solą. Ziemniaki przekrój na pół i wrzuć do garnka z wrzącą wodą. Gotuj przez 12-15 minut, aż będą miękkie przy nakłuciu widelcem, następnie odcedź i pozostaw w garnku.
- Osusz polędwicę ręcznikiem papierowym, posmaruj olejem i dopraw solą z obu stron. Rozgrzej dużą patelnię na wysokim ogniu, a następnie smaż polędwicę po 5-6 minut z każdej strony, aż będzie dobrze zarumieniona i wypieczona w środku (nie powinna być różowa!). Odstaw na talerz i pozwól jej odpocząć.
- Na tej samej patelni podgrzej odrobinę oleju, dodaj posiekaną cebulę i smaż przez około 2 minuty. Dodaj mąkę i smaż przez 30 sekund. Następnie wlej 150 ml wody, dodaj kremowy serek i dokładnie wymieszaj. Dodaj pieprz, ocet jabłkowy z wodą i musztardę, a następnie zagotuj sos na wysokim ogniu. Na końcu dodaj soki, które zebrały się na talerzu z polędwicą, i gotuj przez kolejne 3-4 minuty, aż zgęstnieje.
- W osobnym garnku zagotuj wodę. Brokuły podziel na różyczki, wrzuć do garnka i gotuj przez 3-4 minuty, aż będą miękkie, ale wciąż chrupiące. Odcedź i odstaw na chwilę.
- Do gorących ziemniaków dodaj kawałek masła i szczyptę soli. Lekko je rozgnieć tłuczkiem lub widelcem, nie dociskając za mocno, aby uzyskać efekt tłuczonych ziemniaków. Podawaj polędwicę wieprzową polaną sosem pieprzowym, obok tłuczonych ziemniaków i ugotowanych brokułów.
- Smacznego!
Wartości odżywcze
Porcje 4
- Ilość na porcję
- Kalorie 121kcal
- % Dzienna wartość *
- Tłuszcz całkowity 6.8g11%
- Tłuszcze nienasycone 2.8g14%
- Węglowodanów całkowicie 7.3g3%
- Błonnik pokarmowy 1.4g6%
- Cukry 1.3g
- Białko 7.7g16%
- Jod 0.12 mcg
* Procent dziennej wartości oparty jest na diecie zawierającej 2000 kalorii. Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne może być wyższe lub niższe w zależności od indywidualnych potrzeb.