Sloppy Joe Frytki z Mieloną Wołowiną i Wędzonym Sosem Ranch
Złociste frytki z piekarnika, na których ląduje soczysta, aromatyczna mielona wołowina duszona z papryką, cebulą i przyprawami w pomidorowo-musztardowym sosie. Całość wykończona kremowym dressingiem ranch z czosnkiem i wędzoną papryką. Intensywnie pyszne danie, które zrobisz w 30 minut – idealne na szybki, domowy comfort food!
Składniki
Danie zawiera:
Sposób przygotowania
1. Przygotuj frytki
-
Rozgrzej piekarnik do 220°C
-
Ziemniaki dokładnie umyj i pokrój w cienkie frytki (ze skórką)
-
Wymieszaj z olejem, solą i pieprzem
-
Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 20–25 minut, aż będą złociste i chrupiące
2. Smaż warzywa
-
Cebulę i paprykę pokrój w drobną kostkę
-
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę z połową papryki wędzonej i połową bazylii przez 5–6 minut, aż zmiękną
-
Dodaj czosnek i paprykę, smaż jeszcze 2 minuty, aż warzywa będą miękkie
3. Dodaj mięso
-
Zwiększ ogień i dodaj mieloną wołowinę
-
Smaż przez 7–8 minut, aż mięso się zarumieni i przestanie być surowe
-
Dodaj ocet jabłkowy i smaż jeszcze 30 sekund, aż odparuje
4. Zrób sos
-
Wymieszaj przecier pomidorowy, ketchup, musztardę i rozpuszczoną kostkę bulionową w 100–300 ml gorącej wody (ilość zależna od porcji)
-
Dodaj na patelnię i gotuj 5–6 minut, aż sos się zredukuje i zgęstnieje
5. Zrób dressing
-
W osobnej miseczce połącz majonez z resztą papryki wędzonej, bazylią, octem jabłkowym i przeciśniętym czosnkiem
-
Wymieszaj do uzyskania kremowego, aromatycznego sosu
6. Podanie
-
Na talerzu wyłóż porcję frytek, następnie mięso z sosem
-
Na wierzch dodaj łyżkę dressingu ranch i posyp świeżą dymką