Smażony makaron z krewetkami i orzechowym sosem ban bang
Szybkie i aromatyczne danie w azjatyckim stylu. Krewetki, makaron i pak choi podsmażane z dodatkiem domowej pasty czosnkowej i polane orzechowym dressingiem Bang Bang z dodatkiem miodu. Makaron wzbogacony olejem z pestek dyni nadaje całości wyjątkowego smaku.
Składniki
Sposób Przygotowania
-
Krok 1
Obierz Czosnek i pokrój w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju roślinnego na średnim ogniu, dodaj Czosnek i smaż, mieszając, aż lekko się zarumieni. Przełóż do blendera lub moździerza, posól i zmiksuj (lub utrzyj) na gładką pastę. -
Krok 2
Zagotuj wodę w czajniku. Oddziel zielone liście Pak Choi i odłóż na bok. Jasne łodygi pokrój na duże kawałki, odrzucając twarde końcówki. -
Krok 3
Makaron włóż do dużej miski, zalej wrzątkiem i mieszaj przez 10 sekund, aby się rozdzielił. Pozostaw do namoczenia na 4 minuty. Po odcedzeniu wymieszaj z Olejem z Pestek Dyni – to Twój makaron z dyniowym aromatem. -
Krok 4
Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu z odrobiną oleju roślinnego. Dodaj Krewetki i wrzuć je na patelnię. Smaż przez 30 sekund, następnie dodaj pokrojone białe części Pak Choi i smaż kolejne 30 sekund. -
Krok 5
Dodaj 1 łyżeczkę pasty czosnkowej i Płatki Chilli (według uznania), smaż 1 minutę, aż uwolnią się aromaty. W tym czasie w miseczce połącz Masło Orzechowe, Miód, Ocet Jabłkowy i 1/4 łyżki wody. Dobrze wymieszaj, a następnie dodaj do warzyw na patelni. Wlej Sos Sojowy i ponownie wymieszaj. -
Krok 6
Dodaj zielone liście Pak Choi na patelnię i smaż przez 2 minuty, aż zmiękną. Wrzuć Makaron, wymieszaj dokładnie, aby składniki dobrze się połączyły – to Twój stir-fry z krewetkami. Podawaj na talerzu z orzeszkami ziemnymi Bang Bang i posyp prażonymi orzeszkami.