Spaghetti z klopsikami wołowymi
Klasyczna włoska potrawa, która przypadnie do gustu wszystkim! Soczyste klopsiki z mielonej wołowiny, panko i włoskiego sera, gotowane w aromatycznym sosie pomidorowym. Całość podawana na spaghetti i posypana startym serem. To danie, które łączy prostotę z wyrazistym smakiem.
Składniki
Sposób przygotowania
-
W dużej misce połącz mieloną wołowinę, panko i starty włoski ser. Dopraw solą i pieprzem.
-
Z powstałej masy uformuj 10 klopsików.
-
Obierz i drobno posiekaj cebulę.
-
Marchewkę obierz, pokrój w drobną kostkę.
-
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju na średnio-wysokim ogniu. Dodaj klopsiki i smaż przez 2 minuty z każdej strony, aż się zrumienią.
-
Przełóż klopsiki na talerz i odstaw na chwilę.
-
Na tej samej patelni, na średnim ogniu, smaż pokrojoną cebulę i marchewkę przez 5 minut, aż zmiękną. Dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze przez 30 sekund.
-
W międzyczasie zagotuj wodę w czajniku.
-
Do garnka z wrzącą, osoloną wodą dodaj spaghetti i gotuj przez 8-10 minut al dente. Odcedź i odstaw.
-
Do warzyw na patelni dodaj pomidory, rozpuszczony bulion wołowy, ocet balsamiczny i miód. Dodaj klopsiki, przykryj i gotuj przez 7-8 minut, aż będą ugotowane.
-
Połącz spaghetti z sosem i klopsikami, a na wierzchu posyp startym cheddarem.
-
Smacznego!
Wartości odżywcze
Porcje 2
- Ilość na porcję
- Kalorie 99kcal
- % Dzienna wartość *
- Tłuszcz całkowity 3.9g6%
- Węglowodanów całkowicie 9g3%
- Błonnik pokarmowy 1.3g6%
- Białko 7.9g16%
* Procent dziennej wartości oparty jest na diecie zawierającej 2000 kalorii. Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne może być wyższe lub niższe w zależności od indywidualnych potrzeb.