Wołowina po koreańsku z fasolka i ryżem
Aromatyczne danie inspirowane Koreą z wołowiną marynowaną w sosie z imbirem, czosnkiem i jabłkiem. Wołowina smażona z chrupiącą fasolką, podawana z puszystym ryżem długoziarnistym, to doskonałe połączenie smaków.
Składniki
Sposób przygotowania
-
Wsyp ryż do rondla, zalej 100-150 ml zimnej wody i zagotuj. Zmniejsz ogień, przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 12-15 minut, aż woda wchłonie się w ryż. Odstaw na bok pod przykryciem.
-
Odetnij końcówki fasolki i przekrój ją na pół.
-
Obierz imbir i czosnek, a następnie drobno je posiekaj lub zetrzyj na tarce. Jabłko zetrzyj na tarce (ze skórką), a cebulę obież i pokrój w cienkie plasterki.
-
W misce połącz mieloną wołowinę z tartym jabłkiem, imbirem, czosnkiem, cebulą, sosem sojowym, olejem z dyni i miodem. Dokładnie wymieszaj.
-
Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju roślinnego na dużym ogniu. Dodaj wołowinę z marynatą oraz fasolkę. Smaż przez 4 minuty bez mieszania, aby mięso dobrze się zrumieniło.
-
Po 4 minutach obróć mięso i fasolkę, smaż kolejne 4 minuty, aż mięso będzie gotowe. Podziel wołowinę na mniejsze kawałki. Podawaj wołowinę z fasolką obok ryżu.
-
Smacznego!
Wartości odżywcze
Porcje 1
- Ilość na porcję
- Kalorie 199kcal
- % Dzienna wartość *
- Tłuszcz całkowity 10.1g16%
- Węglowodanów całkowicie 17.7g6%
- Błonnik pokarmowy 1.3g6%
- Białko 9.8g20%
* Procent dziennej wartości oparty jest na diecie zawierającej 2000 kalorii. Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne może być wyższe lub niższe w zależności od indywidualnych potrzeb.