BBQ Kurczak z Serem i Sałatką z Batatów
BBQ Kurczak z Serem i Sałatką z Batatów
Soczysta pierś z kurczaka w pikantnym sosie BBQ, zapieczona z serem cheddar i podana na lekkiej sałatce z batatów, pomidorów i chrupiącej sałaty. Całość dopełnia aromatyczny sos w stylu ranch. To idealne połączenie smaków w amerykańskim stylu!
Składniki
Sposób przygotowania
-
Zagotuj wodę w czajniku. Bataty pokrój na niewielkie kawałki (ze skórką). Wrzuć do garnka z wrzątkiem, gotuj przez 10-12 minut, aż będą miękkie. Odcedź i pozostaw do odparowania.
-
Piersi z kurczaka przekrój i rozbij lekko tłuczkiem (przykryj folią spożywczą), aby miały ok. 1 cm grubości.
-
Na dużej patelni rozgrzej olej na średnio-wysokim ogniu. Smaż kurczaka przez 9-10 minut z każdej strony, aż się zarumieni i będzie całkowicie usmażony (nie może być różowy w środku).
-
W międzyczasie pokrój pomidora na kawałki, a sałatę poszatkuj. Ser cheddar zetrzyj na tarce jeśli nie jest tarty. Czosnek obierz i drobno posiekaj lub zetrzyj. W misce wymieszaj majonez, sok z cytryny, oregano, czosnek i 1 łyżkę zimnej wody. Dopraw solą i pieprzem.
-
Na usmażone piersi z kurczaka nałóż sos BBQ, rozsmarowując go łyżką. Posyp startym serem. Dodaj łyżkę zimnej wody na patelnię, przykryj pokrywką i gotuj jeszcze 3-4 minuty, aż ser się roztopi.
-
Do miski z sosem dodaj bataty, sałatę i pomidora. Dokładnie wymieszaj. Na talerze wyłóż sałatkę z batatów, a na niej ułóż serowego kurczaka BBQ. Posyp chrupiącą cebulką i podawaj od razu.
-
Smacznego!