Curry z batatów i szpinaku z ryżem cytrynowo-szafranowym
To wyjątkowe curry roślinne to aromatyczny sos kokosowy z batatami i szpinakiem, podawany z ryżem basmati o nutach cytryny i szafranu. Idealne na szybki i zdrowy obiad!
Składniki
Sposób przygotowania
-
Zagotuj wodę w połowie czajnika. Obierz i drobno posiekaj cebulę. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju. Gdy się rozgrzeje, dodaj cebulę z odrobiną soli i smaż na średnim ogniu przez 10-12 minut, aż zmięknie.
-
Umieść ryż w garnku i zalej 300 ml zimnej wody. Zagotuj, dodaj szczyptę szafranu oraz 3 plasterki cytryny. Przykryj i gotuj na niskim ogniu przez 10-12 minut, aż woda się wchłonie.
-
Pokrój bataty na kawałki wielkości kęsa (nie obieraj ich). Obierz czosnek i drobno posiekaj lub zetrzyj. Dodaj do cebuli bataty, czosnek i przyprawę curry, smaż przez 5 minut.
-
Jeśli krem kokosowy jest w kawałkach, drobno go pokrój. Jeśli jest w płynnej formie, możesz pominąć krojenie. Rozpuść krem kokosowy (lub dodaj płynny) w 150 ml wrzącej wody razem z bulionem warzywnym. Pokrój pomidory na ćwiartki.
-
Dodaj bulion kokosowy i pomidory na patelnię. Gotuj pod przykryciem na średnim ogniu przez 10 minut, aż bataty będą miękkie.
-
Umyj szpinak i dodaj do curry. Przykryj i gotuj przez 2 minuty, aż szpinak zwiędnie. Na koniec rozłóż ryż widelcem, usuń plastry cytryny i dopraw solą oraz pieprzem. Podawaj curry z ryżem, ozdobione kawałkami cytryny.
-
Smacznego!
Wartości odżywcze
Porcje 2
Wielkość porcji 100g
- Ilość na porcję
- Kalorie 106kcal
- % Dzienna wartość *
- Tłuszcz całkowity 2.1g4%
- Tłuszcze nienasycone 1.6g8%
- Węglowodanów całkowicie 19.4g7%
- Błonnik pokarmowy 2g8%
- Cukry 3.7g
- Białko 2.5g5%
- Jod 0.39 mcg
* Procent dziennej wartości oparty jest na diecie zawierającej 2000 kalorii. Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne może być wyższe lub niższe w zależności od indywidualnych potrzeb.