Kremowy Kurczak ze Szpinakiem i Pomidorkami z Chrupiącymi Ziemniakami
Pożywny i aromatyczny posiłek, w którym soczyste piersi kurczaka łączą się z chrupiącymi ziemniakami i kremowym sosem ze szpinakiem oraz pieczonymi pomidorkami. Idealna, pełna warzyw kolacja.

0
Dodaj do ulubionych
Składniki
Sposób Przygotowania
-
Krok 1
Nagrzej piekarnik do 220°C (200°C z termoobiegiem). Pokrój Ziemniaki (ze skórką) na kawałki wielkości kęsa, a Pomidorki Koktajlowe zostaw w całości. Ułóż wszystko na blasze (możesz dodać papier do pieczenia), skrop 1,5 łyżki Oliwy, dopraw solą i wymieszaj. Piecz przez 10-15 minut. -
Krok 2
Po 10-15 minutach przesuń Ziemniaki i Pomidorki na jedną stronę blachy. Dodaj na blachę Piersi Kurczaka, posypane solą i pieprzem, i piecz przez kolejne 18-20 minut, aż Kurczak będzie gotowy, a Ziemniaki chrupiące. -
Krok 3
W czasie pieczenia zagotuj wodę i przygotuj bulion, rozpuszczając mieszankę bulionu drobiowego w 200 ml wrzącej wody. Obierz i pokrój Czosnek na cienkie plasterki. -
Krok 4
Umyj Szpinak i włóż do durszlaka, a następnie przelej wrzątkiem, aby zmiękł. Opłucz go zimną wodą, aby ostygł, a następnie odciśnij nadmiar wody. -
Krok 5
Rozgrzej dużą patelnię z 3/4 łyżki Oliwy na średnim ogniu. Dodaj plasterki Czosnku i smaż 2-3 minuty, aż zmięknie i zacznie się rumienić, mieszając. Wlej bulion i dodaj Mąkę Kukurydzianą, mieszając, aż sos zgęstnieje. Następnie dodaj Serek Śmietankowy i wymieszaj, aż powstanie kremowy sos. -
Krok 6
Do sosu dodaj Szpinak oraz upieczone Pomidorki, delikatnie wymieszaj. Pokrój Kurczaka na plastry i polej kremowym sosem ze Szpinakiem i Pomidorami. Podawaj z chrupiącymi Ziemniakami i dopraw świeżo mielonym pieprzem. Smacznego!