Kremowy Łosoś z Suszonymi Pomidorami i Brokułowymi Kotlecikami
Aromatyczny łosoś w aksamitnym sosie na bazie serka i suszonych pomidorów. Do tego chrupiące, pieczone kotleciki z brokułów i sera – połączenie klasyki z nutką nowoczesności!
Składniki
Sposób przygotowania
Gotowanie brokułów
-
Rozgrzej piekarnik do funkcji grilla. Brokuły podziel na różyczki i ugotuj w osolonym wrzątku przez 5–6 minut, aż zmiękną. Odcedź i przelej zimną wodą, aby zatrzymać gotowanie.
Przygotowanie masy na kotleciki
-
W misce wymieszaj bułkę tartą panko, starty ser, jedno jajko (na 2 osoby), sól i pieprz. Posiekaj suszone pomidory. Ugotowane brokuły drobno posiekaj nożem lub zmiksuj w malakserze.
Formowanie i pieczenie kotlecików
-
Dodaj posiekane brokuły do masy i dokładnie wymieszaj. Uformuj kotleciki (ok. 2 sztuki na osobę), układaj je na blasze z papierem i piecz pod grillem przez ok. 10 minut, aż będą rumiane i chrupiące.
Przygotowanie sosu
-
Do miseczki dodaj serek kremowy, posiekane suszone pomidory i odmierzoną ilość wrzątku. Dodaj sól i pieprz, dobrze wymieszaj i odstaw – to będzie kremowy sos pomidorowy.
Obsmażenie łososia
-
Na patelni rozgrzej olej roślinny. Łososia dopraw solą i pieprzem, ułóż skórą do dołu i smaż 5 minut. Odwróć na drugą stronę, smaż do miękkości. Łosoś powinien być soczysty (nie trzeba go rozdzielać).
Serwowanie
-
Do sosu dodaj posiekaną bazylię (zostaw odrobinę do dekoracji). Na talerzu ułóż kotleciki i łososia. Polej rybę kremowym sosem i udekoruj resztą bazylii oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Wartości odżywcze
Porcje 2
Wielkość porcji 100g
- Ilość na porcję
- Kalorie 138kcal
- % Dzienna wartość *
- Tłuszcz całkowity 8.5g14%
- Węglowodanów całkowicie 3g1%
- Błonnik pokarmowy 0.6g3%
- Cukry 1.5g
- Białko 11.5g23%
* Procent dziennej wartości oparty jest na diecie zawierającej 2000 kalorii. Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne może być wyższe lub niższe w zależności od indywidualnych potrzeb.
Notatka
Zawiera: ryby, mleko, gluten
Z domowych zapasów: oliwa z oliwek, sól, pieprz, jajko (1 szt. na 2 porcje), olej roślinny
Przybory: garnek, duża patelnia, deska i nóż, blacha do pieczenia, miska