00%

Kontakt :

  • Adres: Siekierczyna 34-600 Limanowa
  • Godziny pracy 15:00 - 21:00
  • Infolinia: +48 884081780
  • E-mail: [email protected]

Brak produktów w koszyku.

DailyBox - 25/06/2025

Kurczak w Glazurze Miodowej z Pieczonym Ryżem w Pomidorowo-Paprykowym Sosie

Kurczak w Glazurze Miodowej z Pieczonym Ryżem w Pomidorowo-Paprykowym Sosie

Porcje: 2 Czas: 40 minut Trudność: Średnio zaawansowane
Przejdź do przepisu
0 Dodaj do ulubionych

Kurczak w Glazurze Miodowej z Pieczonym Ryżem w Pomidorowo-Paprykowym Sosie

Aromatyczne danie w stylu portugalskim, które łączy soczystego kurczaka w miodowej glazurze z pieczonym ryżem w warzywnym sosie. Kolorowe, rozgrzewające i pełne smaku – idealne na codzienny obiad i kolację!

0 Dodaj do ulubionych
łatwy
Czas 40 minut Trudność: Średnio zaawansowane Porcje: 2 Kalorie na porcje: 480 Najlepsza pora roku: Jesień, Zima Dieta:

Składniki

Tryb gotowania Wyłączony

Sposób przygotowania

Wstępne pieczenie ryżu i przygotowanie mięsa

  1. Rozgrzej piekarnik do 220°C (lub 200°C z termoobiegiem). Zagotuj wodę. Ryż wsyp do naczynia żaroodpornego, zalej odpowiednią ilością wrzątku (wg tabeli), przykryj szczelnie folią aluminiową i wstaw do piekarnika na 10 minut. Kurczaka wyjmij z lodówki, aby się ogrzał.

Przygotowanie warzyw

  1. Obierz i drobno posiekaj cebulę i czosnek. Paprykę oczyść z nasion i pokrój w kostkę. Pomidory również pokrój w kostkę. Posiekaj natkę pietruszki razem z łodyżkami.

Gotowanie warzywnego sosu

  1. Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć cebulę, paprykę, pomidory, połowę czosnku, paprykę wędzoną, koncentrat pomidorowy i pokruszoną kostkę bulionową. Dopraw solą i smaż około 5 minut, aż warzywa zmiękną i stworzą aromatyczną bazę.

Wymieszanie sosu z ryżem i dalsze pieczenie

  1. Po 10 minutach pieczenia wyjmij ryż z piekarnika. Wymieszaj go dokładnie z warzywnym sosem. Przykryj ponownie i piecz kolejne 15–20 minut, aż cały płyn się wchłonie, a ryż będzie miękki.

Smażenie kurczaka z glazurą

  1. Filety z kurczaka przekrój wzdłuż i delikatnie rozbij wałkiem lub tłuczkiem. Oprósz solą. Na rozgrzanej patelni obsmaż je z obu stron przez 6–7 minut, aż będą rumiane. Następnie polej je miodem i smaż jeszcze 1–2 minuty, aby powstała błyszcząca glazura.

Przygotowanie dressingu i podanie dania

  1. W miseczce wymieszaj pozostały czosnek, resztę posiekanej natki, sok z cytryny, 1 łyżkę oliwy, sól i pieprz – to będzie cytrynowy dressing. Pokrój kurczaka w plastry, podawaj z pieczonym ryżem i dressingiem. Można ozdobić natką i kawałkiem cytryny.

Wartości odżywcze

Porcje 2

Wielkość porcji 100g


Ilość na porcję
Kalorie 124kcal
% Dzienna wartość *
Tłuszcz całkowity 3.2g5%
Węglowodanów całkowicie 15.7g6%
Błonnik pokarmowy 1.5g6%
Cukry 4.9g
Białko 6.7g14%

* Procent dziennej wartości oparty jest na diecie zawierającej 2000 kalorii. Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne może być wyższe lub niższe w zależności od indywidualnych potrzeb.

Notatka

Alergeny: miód
Z domowych zapasów: oliwa z oliwek, sól, pieprz
Przybory: naczynie żaroodporne, patelnia, deska do krojenia, nóż kuchenny, wałek do ciasta lub tłuczek, 2 miseczki, tarka

Słowa kluczowe: kurczak, ryż basmati, miód, sos pomidorowo-paprykowy, piekarnik, danie obiadowe

Previous
All posts
Next
Stopka

DAILYBOX Sp. z o.o. wpisana do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej Rzeczypospolitej Polskiej prowadzonej przez Ministra właściwego do spraw gospodarki. Sąd rejestrowy: Sąd Rejonowy dla Krakowa-Śródmieścia w Krakowie, XII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego. Kapitał zakładowy: 5000 zł

 

0 Dodaj do ulubionych
Min
0 Dodaj do ulubionych

Udostępnij w swojej sieci społecznościowej