Ryba z cytrynowym pieprzem z ryżem, sałatką i kremowym sosem koperkowym
Aromatyczna ryba z cytrynowym pieprzem, podana z kolorową sałatką i kremowym sosem koperkowym to pyszna i pożywna propozycja na szybki, zdrowy obiad w ciągu tygodnia.

0
Dodaj do ulubionych
Składniki
Sposób przygotowania
-
Opłucz ryż jaśminowy pod bieżącą wodą, a następnie odsącz. W garnku połącz ryż, 1/4 kostki bulionu warzywnego i 150 ml wody. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień, przykryj i gotuj przez 12-14 minut, aż ryż będzie miękki. Zdejmij z ognia i trzymaj pod przykryciem do momentu podania.
-
Drobno posiekaj czosnek. W małej misce połącz 100 g jogurtu naturalnego, suszony koperek i posiekany czosnek. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Odstaw do lodówki, aby smaki się połączyły.
-
Ogórek i pomidor pokrój w małe kawałki. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Posiekaj natkę pietruszki. W dużej misce połącz warzywa, pietruszkę, suszone oregano, oliwę i ocet jabłkowy. Dopraw solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj.
-
Osusz filety ryby ręcznikiem papierowym. Na talerzu połącz mąkę kukurydzianą, przyprawę pieprz cytrynowy i szczyptę soli. Obtocz rybę w przygotowanej mieszance, strzepując nadmiar.
-
Na patelni rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Smaż filety ryby przez 2-3 minuty z każdej strony, aż będą złociste i dobrze wysmażone. Ryba jest gotowa, gdy łatwo się łamie.Na talerzu wyłóż ugotowany ryż, obok ułóż rybę i sałatkę. Całość podawaj z kremowym sosem koperkowym.
-
Smacznego!
Wartości odżywcze
Porcje 1
- Ilość na porcję
- Kalorie 140kcal
- % Dzienna wartość *
- Tłuszcz całkowity 3.8g6%
- Węglowodanów całkowicie 20g7%
- Błonnik pokarmowy 0.8g4%
- Cukry 2.4g
- Białko 10g20%
* Procent dziennej wartości oparty jest na diecie zawierającej 2000 kalorii. Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne może być wyższe lub niższe w zależności od indywidualnych potrzeb.