Smażony morszczuk z szafranowym risotto i rukolą
Delikatny morszczuk z chrupiącą skórką, podany na aksamitnym szafranowym risotto z dodatkiem rukoli i odrobiną cytryny. To danie łączy prostotę z elegancją i jest idealnym wyborem na wyjątkowy posiłek.
Składniki
Sposób przygotowania
-
Zagotuj wodę w czajniku. Obierz i drobno posiekaj cebulę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę lub drobno zetrzyj.
-
Rozpuść połowę kostki bulionowej i szczyptę szafranu w 350 ml gorącej wody.
-
Na dużej patelni rozgrzej łyżkę oleju. Dodaj posiekaną cebulę z odrobiną soli i smaż przez 4-6 minut, aż będzie miękka, ale nie zrumieniona. Następnie dodaj ryż arborio i czosnek. Smaż przez 1 minutę, mieszając, aby ryż pokrył się tłuszczem. Dodaj ocet ryżowy i smaż przez kolejne 30 sekund.
-
Dodaj 1/3 przygotowanego bulionu do ryżu i gotuj na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż bulion zostanie wchłonięty. Kontynuuj dodawanie bulionu po jednej chochli, mieszając, aż ryż będzie miękki i kremowy (ok. 20-25 minut).
-
W międzyczasie osusz filety z morszczuka ręcznikiem papierowym i dopraw solą z obu stron. Na osobnej patelni rozgrzej odrobinę oleju na wysokim ogniu. Połóż morszczuka skórą do dołu i smaż przez 4-5 minut, aż skóra będzie chrupiąca. Obróć filety i smaż jeszcze 1-2 minuty, aż ryba będzie ugotowana (powinna być matowa i łatwo się dzielić).
-
Zdejmij risotto z ognia i wymieszaj z startym cheddarem, dużą łyżką masła oraz sokiem z połowy cytryny. Dopraw obficie pieprzem. Podawaj risotto w głębokim talerzu, na wierzchu ułóż usmażonego morszczuka i garść rukoli. Całość udekoruj kawałkiem cytryny.
-
Smacznego!
Wartości odżywcze
Porcje 1
- Ilość na porcję
- Kalorie 155kcal
- % Dzienna wartość *
- Tłuszcz całkowity 5.8g9%
- Tłuszcze nienasycone 2.2g12%
- Węglowodanów całkowicie 18.4g7%
- Błonnik pokarmowy 0.8g4%
- Cukry 1.1g
- Białko 8.9g18%
- Jod 0.45 mcg
* Procent dziennej wartości oparty jest na diecie zawierającej 2000 kalorii. Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne może być wyższe lub niższe w zależności od indywidualnych potrzeb.
Notatka
Alergeny: mleko, ryby, seler