Wegetariański gulasz z plackami ziemniaczanymi i kwaśną śmietaną
Aromatyczny wegetariański gulasz inspirowany kuchnią węgierską, pełen warzyw, fasoli maślanej i grzybów w dymnym sosie pomidorowym. Podany z chrupiącymi plackami ziemniaczanymi i łyżką kwaśnej śmietany, tworzy sycący i pełen smaku posiłek.
Składniki
Sposób przygotowania
-
Rozgrzej piekarnik do 220°C (termoobieg 200°C). Pokrój ziemniaki na mniejsze kawałki (ze skórką). Wrzuć do garnka z osoloną wodą, zagotuj i gotuj przez 12-15 minut, aż będą miękkie. Odcedź i odstaw, aby lekko przeschły.
-
Obierz i drobno posiekaj czosnek oraz cebulę. Marchewkę obierz i pokrój w kostkę. Pieczarki pokrój na mniejsze kawałki, a paprykę pokrój w cienkie paski. Fasolę maślaną odsącz i opłucz.
-
Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż czosnek, cebulę i marchewkę przez 4-5 minut, aż warzywa zmiękną. Dodaj mieloną paprykę, paprykę czerwoną i pieczarki. Smaż przez 4-5 minut, aż grzyby zmiękną.
-
Dodaj pomidory krojone, sos sojowy, bulion warzywny, fasolę i miód. Wlej 100 ml wody i dobrze wymieszaj. Gotuj na małym ogniu przez 12-15 minut, aż sos zgęstnieje.
-
Ugnieć ugotowane ziemniaki z masłem, mąką i mlekiem. Dopraw solą i pieprzem. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia uformuj z masy ziemniaczanej 3 małe placki. Skrop oliwą i piecz przez 20 minut, aż będą złociste i chrupiące.
-
Na talerzu ułóż porcję gulaszu. Obok połóż placki ziemniaczane i dodaj łyżkę kwaśnej śmietany.
-
Smacznego!
Wartości odżywcze
Porcje 1
- Ilość na porcję
- Kalorie 58kcal
- % Dzienna wartość *
- Tłuszcz całkowity 1.4g3%
- Tłuszcze nienasycone 0.9g5%
- Węglowodanów całkowicie 10.1g4%
- Błonnik pokarmowy 2g8%
- Cukry 2.9g
- Białko 1.8g4%
- Jod 0.24 mcg
* Procent dziennej wartości oparty jest na diecie zawierającej 2000 kalorii. Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne może być wyższe lub niższe w zależności od indywidualnych potrzeb.
Notatka
Alergeny: mleko