Ziołowe Steki Wieprzowe z Surówką z Gruszką i Domowymi Frytkami
Aromatyczne steki ze schabu w ziołowej panierce, podawane z chrupiącymi frytkami i świeżą surówką z gruszki, marchwi, selera naciowego oraz nasion czarnuszki. Idealne danie na szybki i smaczny obiad!
0
Dodaj do ulubionych
Składniki
Sposób Przygotowania
-
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 240°C (220°C z termoobiegiem). Ziemniaki (ze skórką) pokrój w grube frytki. Przełóż na blachę, skrop olejem roślinnym i posyp solą. Piecz przez 25-30 minut, przewracając frytki w połowie pieczenia, aż będą złociste i chrupiące. -
Krok 2
W dużej misce wymieszaj majonez, ocet jabłkowy, 4 łyżki oliwy z oliwek, szczyptę soli i pieprzu. -
Krok 3
Marchew i seler naciowy zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Gruszkę zetrzyj, usuwając gniazda nasienne. Cebulę drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce. W misce z sosem połącz starte warzywa, gruszkę, cebulę i czarnuszkę. Delikatnie wymieszaj i odstaw na czas przygotowywania mięsa. -
Krok 4
Osusz steki schabowe ręcznikiem papierowym, natrzyj łyżką oleju roślinnego i obtocz w suszonym oregano. Dopraw solą i pieprzem z obu stron. -
Krok 5
Rozgrzej dużą patelnię na wysokim ogniu. Smaż steki po 2-3 minuty z każdej strony, aż będą rumiane i usmażone w środku. Po usmażeniu przełóż mięso na talerz, przykryj czystą ściereczką i odstaw na 5 minut, aby odpoczęło. -
Krok 6
Na talerze nałóż porcję frytek, obok surówkę z gruszką, a na środku ułóż stek. Polej mięso sokami, które zebrały się podczas odpoczynku, i podawaj. Smacznego!