Pierś z kurczaka faszerowana serem
Pierś z kurczaka faszerowana serem
Soczysta pierś z kurczaka faszerowana Serem na Sałatce, podana na lekkiej sałatce, z odświeżającym cytrynowym dressingiem.
1
Dodaj do ulubionych
Składniki
Tryb gotowania Wyłączony
Instructions
1. Przygotowanie składników:
- Rozgrzej piekarnik do 220°C (lub 200°C z termoobiegiem).
- Obierz marchewki i pokrój je ukośnie na plasterki o grubości około 0,5 cm.
- Odcedź i opłucz fasolę.
- Cebulę przekrój na pół i pokrój w krążki o grubości 1 cm.
- Umyj cytrynę w gorącej wodzie, zetrzyj z niej 1 łyżeczkę skórki i pokrój na 6 części.
2. Marynowanie i pieczenie warzyw:
- W dużej misce wymieszaj gałązkę rozmarynu, jedną trzecią slodkiej papryki, sok z 1 kawałka cytryny, startą skórkę cytryny, 1 łyżkę oliwy z oliwek, sól i pieprz.
- Dodaj marchewkę, fasolę i cebulę, dokładnie wymieszaj.
- Przełóż warzywa na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz przez 20–25 minut. Możesz zastąpić blachę naczyniem żarodpornym
3. Przygotowanie kurczaka:
- Pierś kurczaka przekrój poziomo, nie przecinając do końca, i rozłóż jak książkę.
- Lekko rozbij mięso, aby było cieńsze. Dopraw pozostałą słodką papryką, solą, pieprzem i odrobiną oliwy z oliwek. Na środek filetów rozkrusz połowę sera, złóż mięso.
- Na ostatnie 14–16 minut pieczenia warzyw, ułóż kurczaka na blasze i piecz, aż będzie upieczony.
4. Przygotowanie dressingu:
- W tej samej misce wymieszaj musztardę, sok z jednego kawałka cytryny, 1 łyżkę oliwy z oliwek, 1 łyżeczkę miodu do smaku, 1 łyżkę wody, sól i pieprz.
5. Przygotowanie sałatki:
- Sałatę rzymską pokrój na kawałki odpowiedniej dla Ciebie wielkości.
- Po upieczeniu warzyw dodaj je do miski z dressingiem, usuń gałązkę rozmarynu i wymieszaj.
- Dodaj sałatę i ponownie delikatnie wymieszaj.
6. Podanie dania:
- Na talerzach rozłóż sałatkę, posyp pozostałym serem feta.
- Na wierzchu ułóż pieczonego kurczaka.
- Skrop wszystko sokiem z cytryny i odrobiną oliwy z oliwek.
- Smacznego!
Wartości odżywcze
- Ilość na porcję dla 100g
- Kalorie 97kcal
- % Dzienna wartość *
- Tłuszczy Całkowicie 3.82g6%
- Węglowodanów Całkowicie 6.47g3%
- Białko 8.31g17%
* Procent dziennej wartości oparty jest na diecie zawierającej 2000 kalorii. Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne może być wyższe lub niższe w zależności od indywidualnych potrzeb.